X
Annons
X
Recension

Skuggor runt Wallenberg. Uppdrag i Ungern 1943-1945 Wallenberg fast i spionernas nät

uppdrag i ungern I veckan gick en fläkt av det kalla kriget genom den svenska nyhetsrapporteringen. En sommarpratare berättade om sitt jobb för svenska underrättelsetjänsten på 80-talet, om amerikanska flygplan som i all hemlighet mellanlandat i det "neutrala" Sverige. Detaljer ur vänskapsbanden blev en stor nyhet. Men Sveriges nära relation till USA började tidigt, redan 1943 när den tyska krigslyckan vände, vilket kan ha kostat Raoul Wallenberg livet.

Var Raoul Wallenberg i själva verket en underrättelseagent som arbetade under täckmanteln av att rädda judar i Budapest? Frågan har stötts och blötts i femton år efter kalla krigets slut, i både internationell forskning och press. Somliga har svarat ja, andra lika bestämt nej. Men problemet intresserar mig bara indirekt och i begränsad mån, förklarar den kände historikern och fredsforskaren Wilhelm Agrell, när han nu utger sin undersökning Skuggor runt Wallenberg. Uppdrag i Ungern 1943-1945. Det är inte personen Wallenberg och hans privata livsöde som i första hand upptar Agrell. Det är i stället spelet runt Wallenberg, de större historiska och underrättelsehistoriska strukturer i vilka denne ingår som en part bland många andra.

Bokens tes är att Wallenberg blir verkligt intressant, först när man betraktar honom mot denna större bakgrund, som bricka eller aktör i ett mångförgrenat europeiskt skeende. Ty
vad försiggick egentligen bakom kulisserna, alltså ambassad- och legationsväggarna, i Stockholm, Budapest, Bern eller för den delen Istanbul just i andra världskrigets kaotiska slutskede? Vad hände, när tyskarna ännu inte förlorat kriget och de allierade ännu inte segrat? Vad pågick under dessa sista skälvande månader då, om jag så får säga, det kalla kriget redan utbrutit, innan det heta ännu avslutats? Jo, ett intensivt och intrikat samspel mellan humanitär hjälp och politisk-militär underrättelseverksamhet.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X