Wallace & Gromit - lyckad slump

Hur kan en brittisk leranimerad långfilm om en ostälskande ungkarl och hans rådiga hund gå direkt in på första plats på den amerikanska biotoppen? Nick Park har ingen aning - han har alltid bara gjort filmer som han själv skulle vilja se. Hur kan en brittisk leranimerad långfilm om en ostälskande ungkarl och hans rådiga hund gå direkt in på första plats på den amerikanska biotoppen? Nick Park har ingen aning - han har alltid bara gjort filmer som han själv skulle vilja se.

Under strecket
Publicerad
Annons

9 SvD.se
Filmen fick toppbetyg av SvD. Läs recensionen på svd.se/noje
Svenska tv-tittare har kunnat se Wallace och Gromit i ett flertal kortfilmer som gjordes på uppdrag av BBC under 90-talet, och år 2000 långfilmsdebuterade dess skapare Nick Park med biosuccén Flykten från hönsgården. Inte förrän i år var det dock dags för hans godmodige gentleman och smarta hund att ta steget till långfilm - i fredags hade Wallace & Gromit: Varulvskaninens förbannelse premiär och belönades med högsta betyg av SvD.

Allting började när en tolvårig Nick Parker kom underfund med hur man kunde ta enskilda bilder med pappas filmkamera och på så sätt skapa animerad film.

Annons
Annons
Annons