Wall Street fruktar krig på två fronter

Under strecket
Publicerad
Annons

Även om två börsdagar av 2002 fortfarande återstår på Wall Street ändrar de inte att året blev ett minst sagt bedrövligt amerikanskt börsår. Dow Jones har fallit 17 procent och Nasdaq är ner 31 procent.
Det är dessutom för tredje året i rad som USA-börserna fallit och en så lång nedgångsperiod har USA inte upplevt sedan andra världskriget.

Börsåret 2002 blev ett skandalernas och besvikelsernas år och ett börsår de flesta helst vill glömma. Den redan i början på året väntade konjunkturuppgången flyttades hela tiden framåt samtidigt som företagskrascher och skandaler avlöste varandra.
Om marknaden gick in i 2002 med optimistiska förväntningar på konjunktur och kurser så är det inför detta nyår snarare pessimistiska förväntningar som överväger. Helt överskuggande i det korta perspektivet är hotet om ett amerikanskt krig inte bara mot Irak utan nu också mot Nordkorea. Medan kriget mot Irak verkar helt accepterat av marknaden som något helt oundvikligt, är det risken för ett stort amerikanskt tvåfrontskrig
som skrämmer Wall Street.
Det lättade inte upp humöret på börserna att USA:s försvarsminister förklarat att USA:s krigsmaskineri är helt kapabelt att föra två storkrig samtidigt i två olika delar av världen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons