Wahlroos tänker inte växa i Skandia

Finska Sampos Björn Wahlroos förnekar expansions-planer i Skandia. Posten i If skall avyttras även om det inte finns någon brådska.

Under strecket
Publicerad
Annons

Sampos köp av 70 miljoner aktier har gjort den finska finanskoncernen till Skandias enskilt störste ägare. Spekulationer har förekommit att Sampo förbereder ett övertagande av Skandia. Det förnekas av Sampos vd Björn Wahlroos. - Vi tyckte att Skandia var rimligt billig. I genomsnitt betalade vi 19 kronor per aktie. Det är en finansiell investering som inte blir särskilt mycket större. Vi väntar och ser vad den pågående strategiska evalueringen inom Skandia leder till. Vad tycker då Björn Wahlroos att Skandia har gjort för fel under de senaste åren? Börsvärdet är bara en dryg tiondel av toppnoteringarna våren 2000.

– Det fanns något fel på affärs-kulturen och en oförmåga att kommunicera. Det uppstod en mani att det bara fanns en enda affärsmodell. Men marknaderna är helt olika. Det går inte att sälja sparprodukter överallt på samma sätt. Det blev en internationalisering in absurdum, menar Björn Wahlroos och påpekar att Sampos kärnverksamhet begränsas till Finland och Estland. Sampo är sedan 2002 största ägare i skadebolaget If i samband med att den egna försäkringsverksamheten lades in i det numera finsk-svensk-norska företaget. Men den rollen kommer inte att bli bestående, hävdar Björn Wahlroos. - Det finns skalfördelar i sak-försäkring men inga synergier mellan skadeverksamhet och finansiella affärer. If har gjort de rätta sakerna och överträffat plan. Vi siktar på en börsnotering våren eller försommaren 2004. I förlängningen skall vi sälja hela vårt innehav men vi behöver inte pengarna utan väntar på rätt värdering.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons