Annons
X
Annons
X

Wahlroos sågar aktiv förvaltning

Nordeas styrelseordförande Björn Wahlroos avslöjar att han inte tror att aktiv fondförvaltning slår index på sikt. Utspelet är ett grundskott mot bankens egen fondverksamhet, som efter höstens kritikstorm styrt in mot mer – inte mindre – aktiv förvaltning.

[object Object]
Björn Wahlroos, styrelseordförande i Nordea. Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN

I går var Björn Wahlroos i Stockholm för att presentera sin nyutgivna bok, en 400 sidor lång utläggning om marknad och demokrati.

Boken är delvis ett försvarstal för marknadsekonomin, och Wahlroos ägnar flera sidor åt att beskriva och förklara hypotesen om den effektiva marknaden, en ekonomisk teori som, kortfattat, föreskriver att all känd information om en vara eller tillgång måste återspeglas av dess pris.

Mot den bakgrunden avslöjar nu Björn Wahlroos i en intervju med SvD Näringsliv att han inte tror att aktiv fondförvaltning är en i längden meningsfull aktivitet i jämförelse med att följa ett index. Detta trots att Nordea, där Wahlroos är ordförande, marknadsför närmare 50 aktivt förvaltade fonder som alla tar extra betalt för sin påstådda förmåga att prestera bättre än marknaden.

Annons
X

Är inte det här motsägelsefullt?

–Nu ställer du mig inför mitt klassiska argument, och det här är en diskussion jag ofta för med mina kollegor, och där jag förespråkar den effektiva marknadshypotesen. Jag ifrågasätter alltid ”stock picking”, och brukar alltid säga att jag inte tror på det. Du har rätt, jag tror inte att fonder, åtminstone inte utöver arvodena de tar ut, egentligen och i medeltal på sikt kan skapa större värden än marknaden överlag, säger Björn Wahlroos.

Bankmannens svar kan ses i ljuset av att Nordeas fondverksamhet utstått tidvis hård kritik för en alltför låg avkastning. Samtidigt slutade fondchefen Erik Feldt, och han ersattes av Sasja Beslik, profil inom etiskt sparande och ansvarsfulla investeringar.

I kontrast till styrelseordförande Wahlroos fasta övertygelse var Sasja Besliks första åtgärd att styra in bankens fondverksamhet mot mer, inte mindre, aktiv förvaltning. Sasja Beslik själv satte ribban högt och berättade för Dagens Nyheter att de aktiva fonderna ska slå sitt index, varje år.

Ett populärt alternativ till aktiv förvaltning är så kallad indexförvaltning, där fonden mekaniskt följer ett förutbestämt index, något som i praktiken kan åstadkommas med en dator och till mycket låga kostnader. I dag är det dock bara en av Nordeas närmare 50 aktiefonder som hör till denna kategori.

På ett allmänt plan är dock Björn Wahlroos uttalande inte särskilt kontroversiellt. Enskilda fondförvaltares möjlighet att långsiktigt slå index har varit föremål för akademisk debatt sedan åtminstone 1970-talet.

Samtidigt som Björn Wahlroos kritiserar aktiv fondförvaltning så vill han dock lyfta fram att just fondsparandet har andra fördelar, bland annat skattemässiga.

Men talar inte det här för att ni bara ska erbjuda indexfonder?

–Nej, det intressanta är ju att vi styrs av efterfrågan, om våra kunder bara ville ha indexfonder så hade vi nog bara erbjudit indexfonder. Men kunderna vill ha ”stockpicking-fonder”, och andra specialfonder, av orsaker som kunderna själva bestämmer, säger Björn Wahlroos.

Annons
Annons
X

Björn Wahlroos, styrelseordförande i Nordea.

Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X