Annons

Axel Englund: Wagners musik kräver kritisk uppskattning

Kan man frikoppla ett konstnärligt verk från upphovsmannens ideologi? I fallet med Wagner och hans operacykel Nibelungens ring har olika regissörer valt att antingen sätta ljus på eller dölja dess antisemitiska stoff.

Uppdaterad
Publicerad

I en uppmärksammad dokumentär som sändes på BBC förra året kunde man se den brittiske mångsysslaren Stephen Fry göra upp med sin favoritkompositör, Richard Wagner. Som elvaåring fick Fry höra ouvertyren till ”Tannhäuser”, och fastnade i en förtrollning som inte släppt sedan dess. Född och uppvuxen i en judisk familj, och med släktingar som mördats i Förintelsen, har han förstås inte kunnat undgå att inse det problematiska i sin hängivenhet: Frys idol var en rabiat antisemit, och Hitler lär ha hävdat att han lärt sig allt han behövde veta av Wagner. Innan Fry för första gången sätter sig i salongen på Bayreuthfestivalen, vill han därför ”vara säker på att han gör det rätta”. Han besöker Bayreuth, och samtalar både med familjen Wagner och med en cellist som överlevt Förintelsen. Han är knappast ensam om sina betänkligheter: alla som gått in i Wagners värld måste på något sätt bestämma sig för hur problemet bör hanteras.

Den vanligaste strategin är kanske att dra en klar gräns mellan kompositören och hans verk. Så gör exempelvis regissören Wilhelm Carlsson, vars uppsättning av Nibelungens ring spelas på Värmlandsoperan i sommar, när han av Nya Wermlands Tidning (2/2) inför premiären konfronterades med frågan om nazisternas omhuldande av Wagner. ”Jag tycker inte om Wagner som person”, säger Carlsson, ”men hans verk..! Det är en helt annan sak…”. På ett plan är resonemanget rimligt. Även om Wagner själv betraktade sitt liv och verk som en enda sammanhängande berättelse, vilket framgår av det självbiografiska mastodontverket ”Mitt liv”, kan man inte bara sätta likhetstecken mellan operorna och upphovsmannen. Problemet är att Wagner var lite för skicklig på det han företog sig. Hans ambition att låta verken föra hans ideologiska talan har i vissa fall lyckats ganska väl.

Annons
Annons
Annons
Annons