”Wagner sätter varenda del av hjärtat i arbete”

Mångsidig Stephen Langridge är operaregissören som gjort allt från musikteater i fängelser och projekt för funktionshindrade till klassiska verk på stora operahus. I kväll är det premiär för hans uppsättning av Wagners Lohengrin på Kungliga Operan.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Det är fyra dagar kvar till premiären av Lohengrin och i Guldfoajén på Kungliga Operan trängs Wagnerälskare för att höra några av de inblandade samtala om det tragiska musikdramat från 1850. Regissören Stephen Langridge får åhörarna att skratta flera gånger – särskilt när han berättar att ”Wagnerfreaksen” han stötte på som 16-årig beundrare inte såg lika normala ut som den här publiken – mer som om de var med i Sagan om ringen.

Det skämtsamma lynnet hos den 48-årige brittiske regissören står i bjärt kontrast till tragiken i Lohengrin. Den handlar om Elsa som anklagas för att ha dödat sin bror. När hon står inför att dömas till döden uppenbarar sig en man ur hennes drömmar på en båt dragen av en svan. Han räddar hennes liv, de gifter sig och han blir folkets ledare. Haken är att hon måste lova att inte fråga något om hans förflutna – inte ens vad han heter.

Annons
Annons
Annons