Wadling vill ge en motvikt till döden

Efter fem års tystnad är Freddie Wadling tillbaka med en ny skiva bestående av sånger från stora delar av svenska låtskrivareliten. SvD möter mannen med den fantastiska rösten.

Under strecket
Publicerad
– Det här är bra låtar, de går rakt in, säger Freddie Wadling om sin nya skiva.

– Det här är bra låtar, de går rakt in, säger Freddie Wadling om sin nya skiva.

Annons

Albumen En skiva till kaffet och Skillingtryck och mordballader, breddade Freddie Wadlings publik rätt rejält. En skiva till kaffet fick han till och med en Grammis för. Tanken var att Wadling sedan skulle ge ut en skiva med eget material, men i stället blev det fem års tystnad.
Och nu när han återigen är skivaktuell är det inte med den där plattan med egna låtar. I stället har han spelat in Jag är monstret där svenska låtskrivare har stått på led för att leverera sånger till Freddie. Kollar man det finstilta i cd-häftet hittar man namn som Per Gessle, Thomas Öberg (från Bob hund), Joakim Berg, Kajsa Grytt, Mauro Scocco, Tomas Andersson-Wij och Sophie Zelmani.
– Thåström och Stry Terrarie skrev också låtar men de kom in lite för sent till den här skivan. Men jag har material till ännu en platta så de kommer med nästa gång, säger Freddie Wadling och ler.

På Jag är monstret kommer lite fler sidor av Wadlings musikaliska mångsidighet fram. Här och där kan man ana hans Captain Beefheart-fascination till exempel. Men det handlar också mycket om känsliga ballader, ett par tillsammans med Titiyo och Nina Persson.
– Jag tycker om att sjunga med Titiyo, hennes röst går bra i klang med min. Och Nina är en gammal kompis, vi har känt varandra länge, förklarar Freddie.
Freddie Wadling har varit aktiv musiker i lite mer än trettio år. Länge var han mest en kultpersonlighet som folk med intresse för punk och annan lite smalare musik kände till. Band som Liket lever, Cortex, Lädernunnan, Suzie beats them all och Blue for two har haft Wadling som medlem. Sedan 1989 har han också verkat som soloartist.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons