Wada varnar för genvägen

Att gendoping intresserar ohederliga idrottsmän och idrottsledare är känt. Nu samlas några av världens ledande genforskare i Stockholm för att diskutera hur den livsfarliga metoden ska kunna avslöjas.

Under strecket
TT
Publicerad
Annons

Genterapi är en av de snabbast växande vetenskapliga grenarna. Syftet är att bota vissa sjukdomar.
”Genterapi” i form av gendoping, är fuskarnas tanke, ska bygga upp muskelmassa och förbättra uthålligheten genom ökad produktion av röda blodkroppar.
För att veta var genterapin står i dag arrangerar Wada ihop med Riksidrottsförbundet och Karolinska institutet en konferens i Stockholm den 4-5 december.
Ingen kan med bevis i hand hävda att gendoping pågår i dag. Däremot, berättar professor Arne Ljungqvist, som sitter i Wadas styrelse, är ljusskygga figurer mycket intresserade.

– Forskare i USA har fått förfrågningar från skrupelfria coacher som frågar om de kan få vara med att dra nytta av de landvinningar som görs. De har skrämt genforskarna för de vet vilka risker som är förenade med detta, säger han.
Runt 10 000 laboratorium i världen kan i princip utföra genterapi. Men det är extremt svårt att göra på ett säkert sätt. Flera dödsfall har rapporterats. Trots riskerna befarar Theodore Friedmann, chef för
Wadas gendopingpanel, att genfusk inletts:

Annons
Annons
Annons