Annons

Wachtmeister i förlikning – köpare fick bo på hotell

Den prominenta adressen i centralt läge var ingen garanti. Inte heller att en kändis ledde styrelsen. Bostadsrättsköpare fick bo på hotell och hamnade snabbt i tingsrätten.

Under strecket
Publicerad

Ian Wachtmeister på Bokmässan i Göteborg 2014.

Foto: Thomas Johansson/IBL Bild 1 av 2

Alf Svensson och Ian Wachtmeister, höger, vid Riksdagens öppnande 2013.

Foto: Malin Hoelstad Bild 2 av 2

Ian Wachtmeister på Bokmässan i Göteborg 2014.

Foto: Thomas Johansson/IBL Bild 1 av 1
Ian Wachtmeister på Bokmässan i Göteborg 2014.
Ian Wachtmeister på Bokmässan i Göteborg 2014. Foto: Thomas Johansson/IBL

Det hela började som så ofta med en affärsidé. Entreprenören Ian Wachtmeister med flera kompanjoner kom över en ovanligt attraktiv fastighet i centralt läge. Man bildade en bostadsrättsstyrelse och köpte huset för att bygga om och sälja lägenheterna som bostadsrätter.

Ian Wachtmeister och andra styrelseledamöter hade rollen både som köpare och säljare av fastigheten, så som ofta affärsidén är när nya bostadsrätter skapas.

Men privatpersonerna fick en chock när deras bostäder inte var klara vid inflyttning. Den nya lekmannastyrelsen anlitade då advokat som gick till tingsrätten med krav på 4,6 miljoner kronor.

Vi lade ner våra krav på BRF-gänget men betalade dem inget. Så gick den så kallade förlikningen till.

Stämningsansökan rörde ekonomisk skada genom byggfel och förseningar. Den byggande, gamla styrelsen, ansågs ha agerat oaktsamt. Värmen var inte klar, det fanns byggfel och kostnader för att några måste bo på hotell.

Annons
Annons

Alf Svensson och Ian Wachtmeister, höger, vid Riksdagens öppnande 2013.

Foto: Malin Hoelstad Bild 1 av 1

– De boende fick inte vad de hade betalat för. Plus att de kom till en fastighet som var en byggarbetsplats, hävdade bostadsrättsföreningens advokat Björn Sahlin till Realtid.se.

Men att förseningen skulle ha varit styrelsens fel avfärdades redan från början av Ian Wachtmeister och övriga entreprenörer.

Alf Svensson och Ian Wachtmeister, höger, vid Riksdagens öppnande 2013.
Alf Svensson och Ian Wachtmeister, höger, vid Riksdagens öppnande 2013. Foto: Malin Hoelstad

Flera år senare är konflikten ett ärr som de boende helst inte talar om. Advokaten Björn Sahlin som företrädde den nya styrelsen, hävdar visserligen att utfallet blev ”hyfsat” för föreningen. Men mot det står Ian Wachtmeisters ord att han redan från början gjorde klart att föreningen inte hade något att hämta i tingsrätten och att inga pengar alls betalades till föreningen.

Klart är att stämningen inte löste tvisten – i stället blev det förlikning.

– Vi lade ner våra krav på BRF-gänget men betalade dem inget. Så gick den så kallade förlikningen till, kommenterar Ian Wachtmeister per mejl.

Bakgrunden till att bostäderna inte var klara vid inflyttningen, var att en av entreprenörerna drog ut på tiden så att slutbesiktningen inte kunde ske i tid.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons