Vykort från vardagen i en välklingande bagatell

Under strecket
Publicerad
Annons

Ängel - en musikdramatisk näralivet-upplevelse
Norrlandsoperan, gästspel på Folkoperan
Manus: Bernt Höglund (även regi), Christina Lundström (även scenografi) Musik: Paula af Malmborg Ward Medv: Fredrik Dermer, Lisa Gustafsson, Susanna Levonen, Lars Martinsson, Anders Modigh, Kjell Oscarsson, Håkan Starkenberg

Musikdramatiken brukar kräva mängder av dramaturgiskt bränsle i form av häftiga konflikter och starka känslostormar. Kronologiskt sammanställda livsberättelser brinner däremot inte lika bra, fast man ofta försöker elda med dem också. I bästa fall kan de emellertid sprida en stillsam värme, på berättelsers vis, ty även små känslor har rätt att vistas på en operascen, inte bara de största.
Ett utmärkt exempel på att en bagatell kan vara mer än en bagatell är ”Ängel” - Norrlandsoperans och Riksteaterns gästspelsföreställning på Folkoperan denna vecka.
Föreställningen kan liknas vid en drygt fem kvartar lång variant på temat ”Här har du ditt liv”, med Ängeln som programledare och den före detta
bankanställda, frånskilda trebarnsmodern Inger Wetterström-Lind som huvudperson. Hon har just avslutat sin 61-åriga jordevandring och hamnat i ett slags limbo mellan döden och evigheten. I detta mellanrum passerar livet revy i form av ett antal episoder till ackompanjemang av Ängelns dragspel, en cello, ett slagverk och röster.

Annons
Annons
Annons