Annons
X
Annons
X

Vuxnas frukosthets smittar till barnen

Varje år frågar skolläkarna i Stockholm alla nya skolbarn om deras frukostvanor. Senare frågar de på nytt och trenden är tydlig: ju äldre barnen blir, desto oftare hoppar de över morgonmålet. En femtedel av de grundskolor SvD har talat med reparerar genom att duka upp frukost.

Foto: SCANPIX

Många äter sin frukost i flykten – tar en fika och en färdiginpackad macka i kiosken på väg till arbetet. Och en hel del barn gör som de vuxna visar: hoppar över dagens första måltid.

För att barnen ska orka bättre serverar minst 38 grundskolor i Stockholms stad frukost; det visar SvD:s rundringning till 173 av de cirka 240 skolorna.

Eriksdalsskolan på Södermalm är stadens största grundskola med 1 250 elever och dukar upp morgonmålet varje dag. För en femma får barnen en riktig hotellfrukost och varje morgon kommer 10–15 procent av eleverna för att äta den.

Annons
X

– Alla kan ju inte äta direkt när de vaknat, men när man varit igång en timme går det bra. Ibland kommer också föräldrarna. Vi började med frukost för fyra år sedan och nu säger skolsköterskorna att barnen inte lägre springer efter huvudvärkstabletter som förr, säger restaurangchef Ann-Charlotte Strömbäck.

Mikael Brönnegård, skolöverläkare i Stockholm, har en tydlig åsikt om läget.

– Vi har ett stort problem. Familjer slarvar något fruktansvärt med frukosten, säger han.

Skolläkare Erik Belfrage, som har ansvar för sex skolor i Vällingby och i Spånga-Tensta, säger att utebliven frukost oftast beror på föräldrarnas brådska. De flesta sexåringar äter om de får en chans att göra det i lugn och ro. Belfrage träffar sexåringarna under det första skolåret och frågar dem då om frukostvanorna.

– 10–15 procent av de yngsta skoleleverna har bekymmer med frukosten, uppskattar han.

När skolläkaren ser att frukosten är ett problem spinner han vidare på frågan.

– Jag frågar vad som skulle hända om alla i klassen slutade äta frukost. Och så talar vi om att en del skulle få ont i magen, andra i huvudet. En del skulle ligga och sova i klassen och andra skulle bli arga och gå runt och bråka med alla.

Kollegan Hellen Lundevall-Överby träffar elever i ett tiotal skolor i Bromma stadsdel.

– De flesta sexåringar äter bra. Problemen kommer i fyran och femman när speciellt flickorna slutar äta både frukost och lunch. De prioriterar att sova längre och att sminka sig. Skolsköterskorna ägnar mycket tid åt att prata med dem om att kroppen behöver näring och regelbundna matvanor. För de äldre barnen är det tiden som styr. De yngre är beroende av sina föräldrars tidsplanering.

**Ulrika Nyqvist **– skolläkare för elever i sju skolor i Rinkeby, på Östermalm och Gärdet – säger att familjerna är väl medvetna om att det är viktigt med frukost.

– I de andra områdena äter barnen, men i Rinkeby är det sämre. Där finns föräldrar som inte mår bra och kanske inte har någon struktur på sitt eget liv. De vet att frukosten är viktig, men sover kanske när barnen går till skolan.

Nyqvist säger också att man ibland missar att barnen inte äter frukost.

– För att de är duktiga jämfört med andra, även om de inte når sin egen nivå i skolan när de är trötta och hungriga.

På Fagersjöskolan i Farsta serveras frukost, men där har rektorn, Ann-Mari Crona, dessutom infört en gratis förmiddagsfrukt till alla.

– Då får de som ätit lite knackigt på morgonen lite extra energi. Det är välanvända pengar, säger hon.

Ann-Sofie Cavefors, ordförande för Svenska skolläkarföreningen, tycker att frukostservering i skolan är en bra idé.

– Det skapar en lugn start på dagen och en sådan tror jag inte man ska underskatta. Olika undersökningar visar att den som inte äter på morgonen är tröttare och mer okoncentrerad än andra. Det finns flera goda skäl till att servera frukost i skolorna, säger hon.

Men alla är inte överens.

Barn- och ungdomsläkaren docent Sven Bromberg, som är knuten till Svenska folkhälsoinstitutet, säger att skolläkarna gärna ser ett samband mellan utebliven frukost och dålig skolframgång, men att det är en för snabb slutsats att dra.

– Det finns inga vetenskapliga bevis för att utebliven frukost skulle ha effekter på skolframgången. Bilden är mer komplicerad än så. Det är en liten grupp som inte äter och den har ofta också andra problem. Att skylla på frukosten är för enkelt.

I SvD:s rundringning uppger flera skolor också att de inte planerar att införa skolfrukost.

– Vi tycker att det är ett föräldraansvar. Jag må vara lite konservativ, men det är ett värde att barnen äter frukost hemma, säger Bo Andersson, rektor på Sundbyskolan i Spånga-Tensta.

Joel Gustavsson

Annika Rentola

Tasteline.com tasteline.com
Annons
Annons
X
Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X