Annons
X
Annons
X

Forskare: ”Helt meningslöst att prata om skärmtid"

Alla är inte övertygade om att det är bra att begränsa barns skärmtid. Forskaren Elza Dunkels tycker tvärtom att vuxna ska respektera barnens självvalda fritidsintressen.

– Vuxna reagerar med moralpanik, säger hon.

Skärmstriden
Barn fastnar lätt framför Youtubestjärnan Ryan.
Barn fastnar lätt framför Youtubestjärnan Ryan. Foto: Jennifer Dysell

”Wow, vilket ska du öppna först?” Frågan går till femåriga Youtubestjärnan Ryan som förväntansfull sitter vid ett bord med tio färgglada plastägg framför sig. Flera pryds av bilder från barnfilmer som ”Ninja turtles” och ”Minioner”.

Framför kameran river Ryan upp det första ägget. Ena halvan visar sig vara fylld med choklad. ”Mmm...” utbrister han nöjt medan han kastar sig över den andra ägghalvan. Ur den faller en liten plastleksak. ”Wow!” utbrister Ryans mamma, som dokumenterar hela sonens öppningsprocedur.

Tio ägg senare sitter han med en hög av plastleksaker och små godispåsar framför sig på bordet. ”Mycket gott! Mums”, konstaterar den unge Youtubekändisen innan han vinkar adjö till sina miljontals lika unga följare.

Annons
X

Medievanor ändras snabbt och en tydlig förändring är att allt yngre barn ger sig ut på nätet. 2005 var den genomsnittliga debutåldern för nätanvändning nio år. Tio år senare hade en majoritet av barnen varit på nätet redan när de fyllt tre, visar jämförelser från Statens medieråd.

Forskaren Elza Dunkels. Foto: Mattias Pettersson, Print & Medi

De yngsta barnen tillbringar även allt mer tid på nätet. 2013 använde åtta procent av alla två- och treåringar internet dagligen. Förra året var en tredjedel av barnen den åldersgruppen dagliga nätanvändare, enligt Internetstiftelsen i Sverige.

En av de nätsajter som lockar den unga publiken är just Youtube. Där har stjärnor som Pewdiepie och Justin Bieber fått konkurrens av barn som inför en kamera öppnar inslagna leksaker eller plastägg. Femårige Ryan är en av de största stjärnorna i denna genre. I sitt mest populära Youtubeinslag plockar han fram hundra presenter ur ett gigantiskt påskägg. Det klippet har visats nästan 600 miljoner gånger.

– Det här med presentöppning är jättepopulärt bland små barn – men jätteupprörande för många vuxna som ser det som värsta sortens kommersiella skräpkultur, säger Elza Dunkels, docent i pedagogiskt arbete vid Umeå universitet.

Begreppet ”skärmtid” är så brett att det är helt meningslöst att använda.

– Det här med presentöppning är jättepopulärt bland små barn – men jätteupprörande för många vuxna som ser det som värsta sortens kommersiella skräpkultur, säger Elza Dunkels. Foto: Jennifer Dysell

Hon har studerat vad unga gör på nätet sedan slutet av 1990-talet och tycker att vuxenvärlden reagerar med moralpanik inför barns nätanvändning. I debatten har hon ofta gått mot strömmen och stuckit ut hakan.

– Personligen tycker jag att de här klippen med presentöppning är jättecharmiga och om barn nu tycker så mycket om dem så är det ju fantastiskt att filmerna finns. Tack vare nätet kan barn i högre grad styra över sin egen kulturkonsumtion och är inte bara utlämnade till vuxnas tycke och smak.

I stället för att förfasa sig och försöka begränsa ”skärmtiden” genom stränga regler, tycker Elza Dunkels att vuxna borde glädjas över de positiva saker som nätet har medfört för barn.

– De som har tjänat allra mest på digitaliseringen är marginaliserade grupper. Unga med olika diagnoser har exempelvis fått en bättre skolgång tack vare tekniska hjälpmedel och ett rikare socialt liv eftersom de lättare kan hitta likasinnade på nätet.

– På grund av ålder och bristande inflytande utgör egentligen alla barn en marginaliserad grupp i samhället. Men tack vare nätet kan de nu lättare skaffa sig information om saker på egen hand eller odla sina egna intressen. Dessa emanciperande processer kan nog vara ganska stressande för vuxna som varit vana vid att sitta på den makten själva. En del av motståndet tror jag handlar om det, säger Elza Dunkels.

En av de saker som hon retar sig särskilt på är ordet ”skärmtid”. Nästan alltid används det i negativa sammanhang där föräldrar oroar sig över tiden som barnen ägnar åt datorn, mobilen eller surfplattan. Men viktigare än tidsåtgången är själva innehållet i barns skärmaktiviteter, menar Elza Dunkels.

– Begreppet ”skärmtid” är så brett att det är helt meningslöst att använda. Det kan innebära allt från att porrsurfa till att prata med mormor via Facetime. Dessutom förknippas ordet nästan alltid med negativa saker som stillasittande och ensamhet. Men jag tycker tvärtom att barns tid framför skärmar ger dem fantastiska möjligheter.

Ögonläkarna skulle kanske vilja ha ett totalstopp för barns skärmtittande, men det vore en social katastrof för många. Foto: Jennifer Dysell

I sin forskning har Elza Dunkels fokuserat på hur unga själva ser på sin nätanvändning och inte på hur de påverkas av den nya tekniken. Hon är kritisk till så kallad påverkansforskning där man söker samband mellan olika typer av mediekonsumtion och beteenden. Många av de larm som slås upp i medierna avfärdar hon som tyckande snarare än vetenskapliga fakta.

– De flesta påverkansstudier säger inget om sambandets riktning. Man kan därför inte veta om det är tiden framför skärmen som har försämrat vissa barns språkutveckling eller lett till ett utagerande beteende. Kanske är det i stället så att föräldrarna till dessa barn har valt att sätta dem framför skärmar eftersom de redan har dessa svårigheter. De kanske blir lugnare framför skärmen eller har lättare att umgås med kompisar på nätet, säger hon.

Ögonläkarna skulle kanske vilja ha ett totalstopp för barns skärmtittande, men det vore en social katastrof för många.

Elza Dunkels tycker också att vuxna borde visa större respekt för barns fritidsintressen. Det är inte så kul om det man själv gillar och kanske är duktig på, alltid beskrivs av föräldrarna som något dåligt som bör begränsas.

– Även mellan vuxna är det så att vissa fritidsintressen har högre kulturellt värde än andra. Om man berättar för sina kollegor att ens dotter ägnade hela jullovet åt att läsa Harry Potter skulle alla nicka bekräftande och tänka ”Åh, vad fint”. Men om man i stället sagt att hon suttit i soffan hela lovet med Ipaden så skulle det inte ses som lika gulligt.

– Men ens kollegor har kanske ingen insyn i dotterns liv. Skoltiden kanske är ett helvete, medan nätet är den plats där hon har sina kompisar. Vi har inte råd att moralisera på det slentrianmässiga sättet kring barns nätanvändning, säger Elza Dunkels.

Men finns det inga nackdelar med att barn sitter timmar framför datorskärmar? Det har ju trots allt kommit en hel del studier som visar på hälsorisker.

– Jo, men frågan är vilka slutsatser man ska dra av dessa studier. Ögonläkare har exempelvis slagit larm om att allt fler barn behöver glasögon, vilket antas bero på att de tittar så mycket på skärmar. Ögonläkarna skulle kanske vilja ha ett totalstopp för barns skärmtittande, men det vore en social katastrof för många. Vi får därför tänka i termer av acceptabla förluster. Det gäller all ny teknik. Även om människor fått sämre sömn efter att vi fått elektricitet, så innebär det att vi kan utföra viktiga operationer nattetid.

Ska vuxna då inte alls begränsa ungas skärmtid?

– Så länge barn inte har utvecklat sitt konsekvenstänkande så måste vuxna ta sitt ansvar och bestämma vissa saker. Föräldrar har exempelvis alltid varit tvungna att reglera barns läggtider, säger Elza Dunkels.

– Men svenska föräldrar brukar diskutera och förhandla med sina barn utifrån rationella argument. När det gäller nätet är många vuxnas reaktioner väldigt känslostyrda. Föräldrar borde i stället engagera sig mer i barnens skärmaktiviteter så att de unga känner förtroende för sina föräldrar och vänder sig till dem om de konfronteras med obehagliga saker på nätet.

Annons

Barn fastnar lätt framför Youtubestjärnan Ryan.

Foto: Jennifer Dysell Bild 1 av 4

Forskaren Elza Dunkels.

Foto: Mattias Pettersson, Print & Medi Bild 2 av 4

– Det här med presentöppning är jättepopulärt bland små barn – men jätteupprörande för många vuxna som ser det som värsta sortens kommersiella skräpkultur, säger Elza Dunkels.

Foto: Jennifer Dysell Bild 3 av 4

Ögonläkarna skulle kanske vilja ha ett totalstopp för barns skärmtittande, men det vore en social katastrof för många.

Foto: Jennifer Dysell Bild 4 av 4
Annons
X
Annons
X