Annons
X
Annons
X

”Vuxen blir man först i huvudet”

HÅRT LIV. Patrick är 14 år, hans pappa dog när han var spädbarn och styvpappans misshandel gjorde att han rymde hemifrån och blev gatubarn. Nu har han bestämt sig för att plugga. Claude, vars bägge föräldrar gick bort i aids, är 23 år och själv hivsmittad. Han tycker att det gjort honom snabbare vuxen.

Bägge har tvingats bli vuxna betydligt tidigare än sina jämnåriga i Kamerun.

NÄR JAG BLIR STOR | DEL 3: KAMERUN

På verandan utanför huset som utgör institutionen ”Hoppets hem” står sju unga killar och klappar i händerna medan 14-åriga Patrick Ebogo skickligt jonglerar med ett par träbitar. Men trots gruppen av kompisar och glädjen visar Patrick Ebogo redan en vuxen mans markerade ansiktsdrag. Många hårda livserfarenheter har lett till att han vuxit upp snabbare än andra ungdomar. För att småretas kallar hans vänner honom ofta för ”le pater”, ett ord som på kamerunsk slang betyder ”pappan”.

Av sin egen pappa har Patrick Ebogo inget minne. Han dog när Patrick ännu var spädbarn. Efter det gifte hans mamma om sig med en man som inte hade mycket till övers för hennes tidigare barn.

I Kamerun är många kvinnor tvungna att underkasta sig männens nycker, inte sällan för att de liksom Patrick Ebogos mamma har dålig utbildning och saknar egen försörjning. Bristen på socialt skyddsnät bidrar ytterligare till deras utsatthet.

Annons
X

Styvpappans upprepade misshandel och att mamman inte ingrep ledde till att Patrick flera gånger rymde hemifrån. 2010 bestämde han sig för att inte återvända. Gatan blev hans hem och de andra gatubarnen hans nya familj. Under de fem efterföljande månaderna gick han igenom flera känslostadier.

Jag var 12 år och kände plötsligt att jag inte längre var ett barn. Jag blev vuxen i samma stund som jag började tänka på min framtid.
Patrick Ebogo, f d gatubarn.

– De första veckorna på gatan hade jag en känsla av frihet. Ingen sa åt mig vad jag fick göra och inte, och ingen var efter mig med kommentarer om att jag borde städa upp mina saker.

Men snart gav friheten inte längre den där initiala euforin eftersom Patrick var tvungen att ägna all sin tid åt att kämpa för att hitta mat, få någonstans att sova och tak över huvudet, inte minst under oväder och kraftiga regnskurar. Patrick fick också noga bevaka sina kläder mot tjuvar och skydda sin egen kropp mot alla de som försökte utnyttja gatubarnen sexuellt. I Yaoundé hänger gatubarnen i de centrala delarna av staden där de hittar sovplatser utanför affärer och i övergivna byggnader.

Efter tre månader på gatan började Patrick att fundera över sin framtid. Han säger att det var en milstolpe i hans liv.

– Jag såg folk som levde på gatan och tänkte: ”Hur ska jag kunna få ett liv med bil, hus, fru och barn?”. Jag funderade över olika möjligheter: kanske kunde jag vinna på lotteri, göra ett stort inbrott och fly till ett annat land eller studera och försöka hitta ett jobb.

Patrick säger att i valet mellan dessa tre möjligheter verkade den sista mest realistisk. Och när han väl valt att börja studera insåg han att han behövde lämna gatan.

– Jag var 12 år och kände plötsligt att jag inte längre var ett barn. Jag blev vuxen i samma stund som jag började tänka på min framtid, säger han.

Patrick Ebogo fick tag på en lärare som hänvisade honom till ”Hoppets hem”, en religiös institution som bland annat hjälper gatubarn att återanpassa sig till samhället. Där bor han sedan två år.

”Hoppets hem” betalar barnens studieavgifter och ger dem mat, kläder och en plats att sova. Det är en lyx för många av dem som ofta inte ätit ens ett mål mat om dagen innan de kom dit. Patrick är medveten om att han har tur.

– Mitt liv kommer att bli det jag gör det till. Jag tänker inte kasta bort möjligheten att gå i skolan varje dag och att kunna leva ett liv utan våld.

Barnen får stanna i det tillfälliga hemmet tills de är 16 år. Under tiden försöker de som arbetar vid institutionen att antingen få dem att hitta tillbaka till sina ursprungliga familjer eller söka en fosterfamilj, inte sällan bland deras släktingar.

Utifrån sin attityd, sitt språk och sina tankar om framtiden framstår 14-årige Patrick Ebogo som betydligt mognare än sina jämnåriga. I Kamerun är det vanligt att ungdomar börjar tänka på sin framtid i 20-årsåldern. En anledning är att föräldrarna är så närvarande. Ungdomarna bor inte sällan hemma tills de är 25–30 år.

Patrick Ebogo menar att det framför allt handlar om en mental process att bli vuxen.

– Det sitter i huvudet. Om du inte är vuxen i huvudet kan du inte behålla ett jobb eller ta ansvar.

Till följd av de upprepade rymningarna var hans tidiga skolgång oregelbunden. Nu går han i sjätte klass och ligger ungefär fyra år efter. Böckerna är hans viktigaste sysselsättning.

– Med hårt arbete kommer jag att lyckas. Jag vill bli mattelärare eller utbildningsminister, säger Patrick målmedvetet.

Precis som Patrick Ebogo har Claude B vuxit upp snabbt. Han är 23 år och har förlorat båda sina föräldrar i aids. Han är enda barnet och har inget minne av mamman som dog när han var spädbarn. Tolv år gammal förlorade han även pappan i aids. Sedan dess lever han med sina farföräldrar i Yaoundé, Kameruns politiska huvudstad. Fram till tretton års ålder visste han inte att hans föräldrar hade burit på hivviruset.

– När pappa var sjuk sa farmor att han led av tyfoidfeber och att det var därför han alltid hade diarré.

Men även om farföräldrarna visste att Claudes föräldrar dött av aids var det ingen som trodde annat än att Claude var frisk. Han hostade då och då och hade ibland hudutslag, men ingen kopplade dessa hälsoproblem till aids.

När han var tretton år och började hänga ute med sina kompisar var hans farföräldrar rädda att det skulle leda till att han smittades av hiv och tog honom till en doktor för att se till att han fick råd om hur han bäst kunde skydda sig. Efter en första kontroll upptäcktes att Claude hade haft hiv sedan födseln och han sattes snabbt på antiretrovirala mediciner.

Sedan dess har mycket förändrats.

– Jag kände inget speciellt när jag fick veta att jag hade hiv eftersom jag inte visste vad det var eller vilka konsekvenser det skulle få.

Men medan hans kompisar var ute på fester fick Claude B gå på kurs och lära sig om hur han bäst skulle sköta sin hälsa och vilken behandling han var tvungen att följa. Det hade ett positivt inflytande på honom.

– Jag känner att jag har vuxit upp snabbare än mina vänner, för medan de bara var ute och hade kul var jag tvungen att tänka över min framtid och min hälsa.

– Att bli vuxen handlar för mig om att nå en viss fysisk och mental mognad. Jag växte upp snabbare än andra eftersom jag tidigt blev medveten om mina livsvillkor. Jag hann inte drömma som många andra unga i min ålder.

Alla artiklar i serien

Anne Mireille Nzouankeu

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X