X
Annons
X
Recension

Natthimmel med kulhål Vuong väcker förhoppningar men sen kommer besvikelsen

Det börjar så bra. Men efter den inledande utgjutelsen av poetisk energi tappar Ocean Vuong fokus. Allt ska med, från masturbation till längden på könshår och kompisens överdos. Den hajpade poeten gör Oscar Rossi besviken.

Ocean Vuong (född 1988 i Ho Chi Minh-staden) är en vietnamesisk-amerikansk poet och essäist. Han kom till USA med sin familj som tvååring. Foto: Peter Bienkowski

Inledningen är, som det heter, magnifik: i sin hyllade diktsamling ”Natthimmel med kulhål” öppnar den vietnamesisk-amerikanske poeten Ocean Vuong vyer in i några av människans svåraste, och ofta hemligaste teman – (homo)sexualiteten, exilen och flyktingskapet, ett destruktivt fadersförhållande.

Och till en början gör Vuong detta med den äran: diktjagets erfarenheter genomlyses lyckosamt mot antika myter, som i den första dikten där diktjaget står vid en "tröskel" och knäböjande smygtittar på sin duschande och sjungande far genom nyckelhålet.

Ocean Vuong (född 1988 i Ho Chi Minh-staden) är en vietnamesisk-amerikansk poet och essäist. Han kom till USA med sin familj som tvååring.

Foto: Peter Bienkowski Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X