Annons

Vulkanutbrott bakom lila solnedgångar

Den 22 juni fick vulkanen Raikoke på den ryska ögruppen Kurilerna ett utbrott. Resultatet blev en rökplym som sträckte sig 17 kilometer upp i stratosfären – och lila solnedgångar.
Den 22 juni fick vulkanen Raikoke på den ryska ögruppen Kurilerna ett utbrott. Resultatet blev en rökplym som sträckte sig 17 kilometer upp i stratosfären – och lila solnedgångar. Foto: Nasa/TT

Det var en rysk vulkan som låg bakom de spektakulära solnedgångar som syntes på flera håll i världen i somras. Skådespelet fascinerade, eftersom himlen på sina håll blev alldeles lila.

Under strecket
Johan Nilsson / TT
Publicerad

I somras reagerade människor på de lila solnedgångar dito -uppgångar som syntes på flera håll på den norra hemisfären, däribland Kanada.

Nu har de väderballonger som patrullerar i stratosfären spårat fenomenets ursprung till ett vulkanutbrott. Det utbrott vulkanen Raikoke på den ryska ögruppen Kurilerna fick den 22 juni, närmare bestämt. Ballongerna upptäckte lager av svavelpartiklar som var 20 gånger tjockare än normalt, vilket anses vara tillräckligt för att färga himlen lila när solen står som lägst, skriver Science News.

Annons
Annons
Annons