Vänsterpartiet vill ha en ekonomisk politik där målet är full sysselsättning. ”Då kanske vi tar tillvara på varje människa”, säger Ulla Andersson, här tillsammans med Birger Lahti.
Vänsterpartiet vill ha en ekonomisk politik där målet är full sysselsättning. ”Då kanske vi tar tillvara på varje människa”, säger Ulla Andersson, här tillsammans med Birger Lahti. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

”Inför förmögenhetsskatt – minska arbetstiden”

Kortare arbetsdag till priset av lägre löneökningar. Vänsterpartiets vision om ett helt jämlikt samhälle ekonomisk har en given baksida – men ekonomisk-politiska talespersonen Ulla Andersson och hennes näringspolitiska dito Birger Lahti menar att några fler borde dela på notan: vd-arna.

Uppdaterad
Publicerad

Sommarsolen gassar utanför Vänsterpartiets lokaler i Riksdagen. Ulla Andersson och Birger Lahti slår sig ner vid det stora konferensbordet. Häller upp vatten.

– Jag tror att vi ska ha en kortare arbetsdag, så att vi har tid för att göra andra saker än enbart lönearbete. Jag tror också på ett samhälle som har ställt om så att vi inte längre utgör en fara för klimatet. Och jag hoppas att vi nu lever i den sista generationen där kvinnor är underordnade män, lönemässigt, i villkor och med rättigheter, säger Ulla Andersson.