Annons
X
Annons
X
Kultur
Recension

Vreskala kvällens höjdpunkt

Re:Orient fyller femton år och den första festivaldagen inleds med en återblick. Med tanke på vilka artister som uppträtt på festivalen under åren hade det kunnat bli hur storslaget som helst. Men nu har man valt att begränsa sig till svenska och ett danskt band.

Inget ont om banden i sig, de är etablerade och skickliga och det finns säkert bra, ekonomiska förklaringar till varför programmet ser ut som det gör. Men det som gjort Re:Orient stort är artister som Ali Hassan Kuban, Rachid Taha, Oumou Sangare och Aster Aweke, artister med svåröverskattad betydelse för sin musikstil och som man i vissa fall kanske aldrig annars hade fått se. Och riktigt på den nivån befinner sig naturligtvis varken Andra generationen, Den flygande bokrullen eller Golbang. Så när programmet till slut offentliggörs blir det lite av antiklimax.

Sen är det absolut kul att se Flygande bokrullen, som på fint, antikverat rockmanér lämnar kvar dragspelet på rundgång när de lämnar scen. Eller Andra generationen, med sångaren Mats Nilsson som vid ett hastigt påseende kan tas för en saxofonspelande Glenn Strömberg, även om de har en tendens att bli lite för klämkäcka i sitt försvenskande av balkanmusiken.

Bäst är Golbang. I sin persiska fusion har de ett lite mer eget uttryck än många andra av kvällens band. Men mest intressant är skicklige slagverkaren Hakan Vreskala, som plötsligt syns överallt. Som för att understryka det spelar han här två gånger samma kväll. Först i ett bara kvartslångt men utmärkt slagsverksset. I den avslutande konserten står han på scen igen, nu med elgitarr och med ett för kvällen hopplockat band i ryggen. Tyvärr låter det också högst tillfälligt. Det är svettigt och intensivt, javisst, men det är också stelt, slamrigt och med melodier som kämpar sig fram som genom gyttja. Och även om det tar sig en aning när Vreskala byter till trumma är det en avslutning som varken är representativ för honom eller för Re:Orient.

Annons
X
Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X