Annons

Vreden kokar bland Irlands invånare

Regeringshat. Euromotstånd. Och en rädsla för en förlorad självständighet. Oron och ilskan sprider sig bland irländarna efter det att nödpaketet presenterades i onsdags.

Under strecket
Publicerad

Under ett tak – arbetslöse Joseph Styles har flyttat hem till föräldrarna John och Anne igen. Hans syster Rebecca bor också där med barnen Eion och Ciara tre dagar i veckan. Hon har inte råd med den bensin som pendlingen kräver eftersom hon och maken Derek bor långt ifrån jobbet i Dublin.

Foto: LARS PEHRSONBild 1 av 7

”Jag är väldigt orolig för Irlands framtid och vad nödlånet kommer att ge för konsekvenser”, säger Alice Birch som demonstrerade i samband med att regeringen presenterade sitt sparpaket i onsdags.

Foto: LARS PEHRSONBild 2 av 7

När IMF-delegaterna traskade in till Irlands regering fanns Rodd Colmy på plats med sin demonstrationsskylt. Han är ...

Foto: LARS PEHRSONBild 3 av 7

... liksom juveleraren Peter Gavin ...

Foto: LARS PEHRSONBild 4 av 7

... och frisörläraren Derek McKenna med studenten Angela Leggett oroade över de biverkningar som väntar av nödlånet på 85 miljarder euro.

Foto: LARS PEHRSONBild 5 av 7

För fastighetsanalytikerna Davina Gray och Joan Henry är det viktigaste att sparpaketet verkligen genomförs och alla tar sin del av bördan.

Foto: LARS PEHRSONBild 6 av 7

Skyltar om. Försäkringsbolaget Cornmarket, som främst riktar sig mot den publika sektorn, är en av Irlands största aktörer. Totalt väntas 25 000 anställda inom den publika sektorn få sluta till följd av sparpaketet.

Foto: LARS PEHRSONBild 7 av 7

DUBLIN – Allt det här är bara förnedrande. Att inte ha ett jobb och kunna ta hand om sig själv.

Joseph Stynes sitter nedsjunken i en soffa i ett litet radhus i det fattiga området Ballyfermot och tittar sig omkring. Inte nog med att det ligger leksaker huller om buller och skapar en ordentlig röra, det gulmålade rummet är dessutom fullständigt ockuperat av människor. Förutom föräldrarna John och Anne samt Joseph, som flyttade hem för två och ett halvt år sedan, finns där ytterligare en familj. Under den senaste tiden har systern Rebecca tvingats göra det till en vana att tre till fyra dagar i veckan bosätta sig i huset tillsammans med sin man Derek och deras två barn, Eion och Ciara.

Annons
Annons
Annons