Vräkta palestinier ger inte upp

Nyligen vräktes 53 palestinier från sina hem i östra, arabiska Jerusalem där de bott i mer än 50 år. Vräkningen, som kan följas av fler, har fått FN, EU och USA att protestera. Bosättare har flyttat in, stödda av ett israeliskt domstolsbeslut.

Under strecket
Publicerad
Annons

I gryningen i söndags stormade beväpnad israelisk polis in i familjerna Hanouns och Ghawis hem i stadsdelen Sheikh Jarrah, i hjärtat av det arabiska, östra Jerusalem. Familjemedlemmar i alla åldrar rycktes upp ur sina sängar, deras möbler och tillhörigheter kastades ut. I stället flyttade bosättare in någon timme därefter, skyddade av israelisk polis, heter det i en upprörd FN-rapport som har skickats till Israels UD och som SvD har tagit del av.

Händelsen, som berör utsikterna att göra östra Jerusalem till huvudstad i en framtida palestinsk stat, fick USA:s utrikesminister Hillary Clinton och det svenska ordförandeskapet i EU att protestera offentligt (vilket inte alltid är fallet). Kritiken går ut på att vräkningarna strider mot folkrätten och Israels åtaganden i Vägkartan för fred, vilken föreskriver en frysning av all bosättningspolitik. Inte sedan början av 1990-talet har USA krävt ett sådant stopp lika tydligt som nu.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons