Annons

Vräkta palestinier ger inte upp

Nyligen vräktes 53 palestinier från sina hem i östra, arabiska Jerusalem där de bott i mer än 50 år. Vräkningen, som kan följas av fler, har fått FN, EU och USA att protestera. Bosättare har flyttat in, stödda av ett israeliskt domstolsbeslut.

Publicerad

I gryningen i söndags stormade beväpnad israelisk polis in i familjerna Hanouns och Ghawis hem i stadsdelen Sheikh Jarrah, i hjärtat av det arabiska, östra Jerusalem. Familjemedlemmar i alla åldrar rycktes upp ur sina sängar, deras möbler och tillhörigheter kastades ut. I stället flyttade bosättare in någon timme därefter, skyddade av israelisk polis, heter det i en upprörd FN-rapport som har skickats till Israels UD och som SvD har tagit del av.

Händelsen, som berör utsikterna att göra östra Jerusalem till huvudstad i en framtida palestinsk stat, fick USA:s utrikesminister Hillary Clinton och det svenska ordförandeskapet i EU att protestera offentligt (vilket inte alltid är fallet). Kritiken går ut på att vräkningarna strider mot folkrätten och Israels åtaganden i Vägkartan för fred, vilken föreskriver en frysning av all bosättningspolitik. Inte sedan början av 1990-talet har USA krävt ett sådant stopp lika tydligt som nu.

Annons
Annons
Annons
Annons