Annons

Vrakfynd kan vara legendariskt skepp

Dykare tror sig ha hittat ett mytomspunnet skepp från 1600-talet i Stockholms yttre skärgård. Fartyget Resande man var på väg mot Polen med dukater och juveler till fursten Johan Kasimirs hov när det sjönk i en storm.

Under strecket
Publicerad

Det mytomspunna 1600-talsskeppet Resande man tros ha hittats av dykare i Östersjön.

Foto: PETER JADEMYR

Vraket fotograferat från ytan.

Foto: PETER JADEMYR

Dykarna Leif Einarsson, Calle During, Michael Ågren, Rolf Tönnessen och Peter Jademyr.

Foto: PETER JADEMYR

Franzéns karta visar några av de mest kända örlogsfartygen som sjunkit i Sverige.

Foto: ILL: MAGNUS GERNE

Anders Franzén då Vasa bryter vattenytan 1961.

Foto: VASAMUSEET

Regalskeppet Svärdet hittades utanför sydöstra Öland.

Foto: INGEMAR LUNDGREN / DEEP SEA PRODUCTIONS

– Vi har läst 1600-talskällorna om förlisningen, studerat strömmar och vindar och dessutom gått igenom tidigare sökningar efter skeppet. Vraket ligger rätt i förhållande till de strömmar och vindar som rådde vid olyckstillfället, är från rätt tidsepok och av samma storlek som olyckskeppet, berättar dykaren Michael Ågren som lett undersökningarna.

Att Resande man har varit så eftersökt beror på att det var juvelen i kronan bland de klassiska örlogsskepp som vrakforskaren Anders Franzén satte upp på sin vrakkarta på 1950-talet. Efter upptäckten av regalskeppet Vasa var Resande man ett av de skepp han allra helst ville finna. Kanske hade han också lyckats om han bara hade haft dagens avancerade sökutrustning. För, som det har visat sig, var han inte så långt ifrån, nämligen i Viksten, Stockholms skärgård.

Annons
Annons
Annons