Annons
X
Annons
X

Maria Ludvigsson: Votera fram fler jobb till asylsökande

”** Kinnevik har ju aldrig varit kända för att snåla med ersättningen.” **  
 
Förre statsministern Göran Persson (S) kommenterar Anders Borgs övergång till privata näringslivet och tycker att Borg borde haft karens på ett år. (December)
”** Kinnevik har ju aldrig varit kända för att snåla med ersättningen.” ** Förre statsministern Göran Persson (S) kommenterar Anders Borgs övergång till privata näringslivet och tycker att Borg borde haft karens på ett år. (December) Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN

Det verkar så praktiskt att vara socialdemokrat. Samhällsproblem identifieras, sedan en kort analys om hur det i stället borde vara, varpå man helt sonika bestämmer att det ska bli så.

Senast i raden arbetsmarknadsminister Ylva Johansson som i fredagens SvD-intervju (16/1) berättade att maxtid för asylsökande att komma i arbete inte ska vara längre än två år. Punkt slut och härmed basta, för att ministern säger det.

2009 dröjde det sju år innan hälften av de asylsökande fick jobb.

Annons
X

**Samma sak med **ungdomsarbetslösheten och S resonemang om den så kallade ungdomsgarantin. Vaddå ungdomsarbetslöshet? Det är väl bara att votera om kortare tid som arbetslös, säg 90 dagar, så får det ordna sig med det.

Denna infernaliska övertygelse att politiska beslut i sig kan förändra tingens tillstånd är ett av socialdemokraternas mest typiska – och obegripliga – drag. Göran Persson uttryckte det på sitt sätt i en intervju för ungefär 20 år sedan där han sade att han fann ”votering är begärd och skall verkställas” vara det svenska språkets vackraste ord. Vem skulle inte tycka det om verkställandedelen betydde att själva syftet nåddes i ett slag? Simsalabim.

Men den ödmjuke läsaren av arbetsmarknadsministerns stadfästelse undrar förstås hur. Om genomsnittstiden i dag är sju år, hur ser vägen till en maxtid på just två år ut? Ska man göra det lättare att anställa? Verka för lägre ingångslöner? Sänka skatter på företagande och anställning? Avreglera arbetsmarknaden för kortare ledtider och mer svängrum vid anställningar? Inget av detta tillhör Johanssons idésfär.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  På frågan om Las svarar Johansson att den är upp till parterna att avhandla och om man så önskar förändra, och frånsvär sig på så vis lagstiftarens ansvar för lagen. Enklare jobb och lägre ingångslöner ratas regelmässigt av socialdemokrater, med den falska omtankens omsvep. Hellre bevara fackets makt än att släppa in dem som står utanför att konkurrera på sina villkor för jobb och anställning. Arbetslösheten bland unga möter S med dubblad arbetsgivaravgift på anställda under 26 år.

  **Det finns ingen **anledning att tvivla på Ylva Johanssons känslomässiga engagemang för uppdraget. Hon säger till SvD att hon älskar det och att tiden i opposition var ”piss...” (sic!). Men på arbetslöshet biter inte ministerkänslor. Det gör heller inte Johanssons trevande tankar om ökat samarbete mellan myndigheter eller landshövdingarnas förslag om mer samordning, som hon tar upp i intervjun.

  Samordning är ett löjligt tunt svar på frågan hur asylsökande fortare ska komma i arbete. Inte minst med tanke på vad det är Johansson tror sig kunna besluta fram.

  **De första hundra **regeringsdagarna har gått och alla människor i utanförskap har all anledning att undra vad arbetsmarknadsministern har för reformidéer och ungefär när de kan tänkas presenteras.

  Kan man inte begära en 90-dagarsgaranti även på ministrar?

  Annons
  Annons
  X

  ”** Kinnevik har ju aldrig varit kända för att snåla med ersättningen.” ** Förre statsministern Göran Persson (S) kommenterar Anders Borgs övergång till privata näringslivet och tycker att Borg borde haft karens på ett år. (December)

  Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X