Volvos tillväxt en av de bästa i Europa

Volvo och H & M är bäst i Sverige när det gäller vinst och tillväxt. Men bland topp 50 i Europa finns bara tre svenska bolag med på listan när tidningen Business Week listar snabbväxarna. Volvo och H & M är bäst i Sverige när det gäller vinst och tillväxt. Men bland topp 50 i Europa finns bara tre svenska bolag med på listan när tidningen Business Week listar snabbväxarna.

Under strecket
Publicerad
Annons

Svenska företag har svårt att hävda sig i den europeiska tillväxtkonkurrensen. När tidningen Business Week för tredje året rankar de bästa börsnoterade bolagen utifrån resultat, tillväxt och kursutveckling, är det gruvbolag, rederier och oljebolag som har gynnats mest av läget i världen. Business Week konstaterar att det är den kinesiska efter- frågan på råvaror som i hög grad påverkar den aktuella utvecklingen i näringslivet, och placerar det Londonnoterade gruvbolaget BHP Billiton på första plats, följt av den norska oljejätten Statoil.

Högst bland de svenska bolagen hamnar Volvo, på plats 11, följt av H & M på plats 29 och Telia Sonera på plats 47. Skandia, som hamnar på topp-tio-listan när det kommer till försäljning de senaste tre åren, lyckas placera sig först på plats 267 när alla aspekter vägs samman. Skanska, som ligger i topp i aktieutveckling under året, hamnar på plats 158.
Men medan Kina är målet för flera av de topplacerade företagen, noterar Business Week att båda de svenska
högpresterarna Volvo och H & M i stället söker lyckan på den amerikanska marknaden. Volvo lyfts upp som ett praktexempel i sparåtgärder efter att mellan 2002 och 2004 ha sparat två miljarder euro. H & M har lyckats behålla tillväxten genom att hålla fast vid det säkra konceptet att erbjuda ett prisvärt och snabbt mode, skriver tidningen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons