Analys

Nils-Olof Ollevik:Volkswagens bud är på allvar

Oddset på att Volkswagen redan före sommaren skulle lägga bud på MAN har en längre tid varit synnerligen lågt. Att det kommer nu är inte heller någon överraskning. Volkswagen har i olika sammanhang sagt att ett närmare samarbete mellan Scania och MAN ska ske och i förra veckan fick Leif Östling sannolikt uppdraget att se till att det blir gjort.

Under strecket
Publicerad
Annons

Som huvudägare i båda företagen har Volkswagen miljarder skäl att stressa fram samarbetet mellan Scania och MAN, som MAN värderar till en bra bit över 1 miljard per år och som Scania uppskattat till något lägre. Vid en telefonkonferens i går sade Volkswagens finanschef vid ett samarbete på inköpssidan är minst 200 miljoner euro, och att den sammanlagda potentialen är ungefär dubbelt så stor. Att VW som ägare till båda bolagen skulle avstå från de pengarna vore otänkbart.

Volkswagens bud på MAN är på allvar, det ska man inte tvivla på även om det råkar vara ett pliktbud föranlett av att man kommit över 30-procentsgränsen i ägande och alltså tvingas lägga ett bud på alla utestående aktier. Erbjudandet på 95 euro per aktie är 33 cent under fredagens stängningskurs och det skulle kunna antyda att Volkswagen möjligen har en annan avsikt med att krypa över 30-procentsstrecket. Ett sådant skäl skulle kunna vara att man vill få fram ett preliminärt besked från de europeiska konkurrensmyndigheterna som visar hur de ställer sig till samarbetet mellan konkurrenterna Scania och MAN eller till en ren fusion.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons