Annons
X
Annons
X

USA stämmer Volkswagen för miljöfusk

USA:s justitiedepartement har lämnat in en civil stämningsansökan mot Volkswagen, i spåren av den världsomfattande utsläppsskandalen. Biltillverkaren riskerar därmed miljardböter för att ha brutit mot landets miljölagstiftning.

Utsläppsskandalerna i bilindustrin
Foto: Boris Roessler/AP

Stämningen avser bland annat 600 000 dieselfordon, tillverkade av dotterbolagen Porsche och Audi, som sålts i USA från 2009 och framåt.

Enligt vice riksåklagare John Cruden kan anklagelserna medföra straffavgifter på miljardbelopp i dollar för biltillverkaren.

I värsta fall kan det röra sig om ett skadeståndsbelopp på 18 miljarder dollar, motsvarande cirka 150 miljarder kronor, skriver tyska Der Spiegel.

Annons
X

Ärendet ska behandlas i Kalifornien där en grupptalan redan pågår mot Volkswagen, men det innebär inte att brottsåtal inte också kan väckas mot företaget, enligt Cruden.

Volkswagen har erkänt att elva miljoner dieselbilar världen över utrustats med mjukvara som möjliggör fusk vid kontrollerna av avgasutsläpp.

Enligt stämningsansökan har fusket med utsläppsrätter resulterat i att utsläppen av växthusgaser varit 40 gånger högre än federala miljönormer.

På en allmänt sur USA-börs föll Volkswagen 4 procent vilket var dagslägsta.

Annons
Foto: Boris Roessler/AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X