Annons
X
Annons
X
Näringsliv
Kommentar

Jonas Fröberg: Volkswagen gick på pumpen i USA

Utsläppsskandalerna i bilindustrin

I veckan skulle Volkswagens vd ställa allt till rätta i USA där man ännu inte har en lösning för de 580 000 bilägare drabbade av dieselfusket. Resultat: Myndigheterna sa nej.

Foto: Paul Sancya/AP

Volkswagens nye koncernchef Matthias Müller har haft det riktigt motigt i veckan. Inte nog med att förundersökning inletts i Sverige. Det var USA som var den riktiga skådeplatsen.

Han framträdde visserligen på Detroitsalongen vid sidan om en laddhybrid, men på salongen gjorde Müller ett uttalande som skulle komma att överskugga elbilen: I en radiointervju med public servicekanalen NPR sade han att Volkswagen "inte ljugit" och att dieselfusket var ett "tekniskt problem" - vilket han fick backa på dagen efter, under stor medieuppståndelse.

Sedan skulle han åka runt på ett slags Eriksgata hos miljömyndigheterna och få dem att gå med på en åtgärdsplan. På grund av tuffare regler i USA har nämligen Volkswagen till skillnad från i Europa ännu inte någon lösning för de runt 580 000 bilägarna som drabbats av fusket med kväveoxidutsläpp. Både amerikanska myndigheter och bilägare har nu börjat tappa tålamodet.

Annons
X

Müllers planerade segertåg inleddes på tisdagen hos Kaliforniens miljömyndighet Carb där han skulle presentera en åtgärdsplan. Tyska Süddeutsche Zeitung hade då spekulerat i att Volkswagen bland annat måste återköpa 115 000 bilar. Men mötet blev ett bakslag. Carb sade blankt nej till Volkswagens åtgärdsplan.

Carbs chef Mary Nichols ansåg bland annat att Müller inte kunnat svara på hur bränsleförbrukning och körbarhet skulle påverkas vid deras åtgärder för att få ner kväveoxidutsläpp - alltså samma frågor som experter och forskare på förbränningsmotorer världen över ställt till Volkswagen.

Dagen efter, i onsdags, träffade Matthias Müller chefen på USA:s motsvarighet till Naturvårdsverket, EPA, som heter Gina McCarthy.

Müllers plan var då att mäktiga EPA skulle godkänna Volkswagens USA-plan som just nu är koncernens hårdaste nöt att knäcka. Vi ska komma ihåg att USA:s justitiedepartementet stämde ett pressat Volkswagen så sent som den 4 januari. Men mötet blev kort. EPA höll samma linje som Carb i Kalifornien, vilket blev ett nytt nederlag för Müller.

Efter mötet släppte VW ett kort uttalande med de intetsägande raderna: "Vi uppskattar att generaldirektör McCArthy tog sig tid att möta oss. Volkswagen kommer att samarbeta fullt ut framåt"

McCarthy sade efter mötet: “Vi uppskattar konversationen med Volkswagen. Vi kommer att fortsätta att jobba med en lösning."

Fritt tolkat: Gå hem och gör er hemläxa.

Annons
Annons
X
Foto: Paul Sancya/AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X