VM-succén höll på att knäcka Victoria

Succén vid VM 2003 var nära att knäcka Victoria Svensson. Och kritiken under OS i fjol tog hon hårdare än vad hon visade utåt. ”Jag har blivit starkare efter det”, säger hon till SvD.

Under strecket
Publicerad
Victoria Svensson går mot en ny vår. Efter VM 2003 var hon nära att bli utbränd, och för att hitta balansen i livet igen har hon använt sig av mental träning. ”Nu har jag lite mer kontroll”, säger Sveriges anfallsstjärna.

Victoria Svensson går mot en ny vår. Efter VM 2003 var hon nära att bli utbränd, och för att hitta balansen i livet igen har hon använt sig av mental träning. ”Nu har jag lite mer kontroll”, säger Sveriges anfallsstjärna.

Annons

Accrington
Victoria Svensson säger att hon bara kan vara sig själv. Det kan inte vara lätt när hon är en av Sveriges stora idrottsprofiler – samtidigt som hon vill marknadsföra damfotbollen och ta sig tid med fans och medier så har hon insett att hon ibland måste säga ifrån.
Hon ser lika glad ut som vanligt där hon sitter utanför EM-hotellet i Accrington. Solen skiner och fotograferna drar i henne. Hon och resten av damlandslagsspelarna ställer upp utan problem men när hon får frågan om hur hon hanterar all uppmärksamhet och kritik är svaret något förvånande.
– Medierna kräver mycket av en. Efter OS sa jag att jag inte brydde mig men det tog hårdare än vad jag visade. Jag har blivit starkare efter det, säger hon.

Damlandslaget fick sitt stora erkännande genom silvret i VM 2003. De hyllades som segrare vid hemkomsten och uppmärksammandes som aldrig förr. Framför allt var det Victoria och Hanna Ljungberg som blev ansiktena utåt och som följd förändrades deras liv rejält. I november 2003 höll Svensson på att bli utbränd.
– Jag hade svårt att säga nej till alla förfrågningar och var nära att gå in i väggen. Börjar man säga ja så blir det så att de (medierna) tänker ”Vickan ställer alltid upp”. Nu har jag lite mer kontroll och ställer upp på mina egna villkor.
Hon berättar att hon tog hjälp av Johan Fallby, som är doktorand i psykologi, för att kunna hantera uppmärksamheten.
Fallby har, tillsammans med Göran Kenttä, jobbat med damlandslaget när det gäller mental träning. Redan inför OS startade de samarbetet som sträckte sig fram till EM i England. De spelare som ville har fått hjälp att försöka hitta en balans i det vanliga livet och inom fotbollen för att kunna prestera maximalt.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons