VM-slutspelet känns avlägset

Under strecket
Publicerad
Annons

Regimen Lars Lagerbäck/ Roland Andersson kunde ha fått en bättre start, även om läget inte alls är lika nattsvart som inom ishockeyn.
just nu | Fotbollslandslaget
Vecka 37 anno 2004 var inte lyckad för de stora svenska lagsporterna. Efter 1-6-skrällen mot Tjeckien i ishockey kom fotbollens kvalchock mot Kroatien.
0-1-förlusten på Ullevi innebär att VM-slutspelet i Tyskland 2006 känns avlägset i det begynnande höstmörkret. Skall sviten av segerrika kval brytas? Är fyra slutspel i rad för mycket begärt? Regimen Lars Lagerbäck/Roland Andersson kunde ha fått en bättre start, även om läget inte alls är lika nattsvart som inom ishockeyn.
Många matcher återstår i kvalet och det finns ingen anledning att ge upp för svensk del. Laget är starkt och visade stor vilja även en kväll när marginalerna var stygga. Ändå är en inledande kvalförlust på hemmaplan det värsta som finns. Kroatien är den svåraste i gruppen, kanske måste Sverige inrikta sig på att få kvala som grupptvåa.
VM-kval i fotboll är kontrasternas
marknad. Efter den smålöjliga 7-0-segern mot Malta på bortaplan bjöd Kroatien på ett helt annat motstånd. En ny stat i Europa, men med förnämliga fotbollstraditioner.
Och nog blev det annorlunda. Kroaterna hade både fart och bollkontroll och en tydlig spelidé om att kontringar skulle knäcka svenskarna. Kanske hade man smygtittat på Tjeckiens iskalla uppvisning mot Tre Kronor i World Cup.
Långa stunder var det en underhållande match, där båda lagen verkligen försökte avgöra, men där båda försvaren genomskådade det mesta.

Som hemmalag försökte Sverige mest och stundtals var pressen hård mot det kroatiska målet. Det stora svenska glädjeämnet var Christian Wilhelmsson, som rev upp många luckor på motståndarnas vänstersida. Men den avgörande passningen kom inte. Kvitteringsbollen var inne i målet, men dömdes oturligt bort av en alltför snabb domare.
Efterhand kom Fredrik Ljungberg i gång allt bättre, medan ”Henke” Larsson emellanåt gjorde ett tankspritt intryck. Zlatan Ibrahimovic var satt under mycket
hård bevakning och spelet lossnade aldrig för honom.
Försvaret sattes sällan under tryck, men samarbetet sprack totalt när Kroatiens frispark till 1-0 smet in förbi Andreas Isaksson. Avståndet var cirka 25 meter och även om Darijo Srnas skott var mycket hårt, var detta den första tabben i Isakssons landslagskarriär. Det vore trist om detta innebär att VM-slutspelet 2006 stängs för svensk del.
Risken är dessvärre stor.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons