Annons

Vittnesmålet pekar på att bevis röjdes – ”en cover up”

Kassaskåpet som bröts upp var fyllt av säkerhetsklassade dokument.
Kassaskåpet som bröts upp var fyllt av säkerhetsklassade dokument. Foto: Yvonne Åsell

Korruptionsbevis kan ha undanröjts när en italiensk åklagare bröt upp ett kassaskåp som tillhörde chefen för EU:s kriminalunderrättelsetjänst, svensken Michael Rawlinson. Det visar ett unikt vittnesmål från en brittisk domare som SvD har tagit del av.

Under strecket
Publicerad

Rawlinson dog 2018 delvis i sviterna efter ett angrepp av mördarbakterier som han drabbades av i Kosovo.

Foto: Yvonne ÅsellBild 1 av 2
Foto: Yvonne ÅsellBild 2 av 2

Den 22 juni 2015 klev en italiensk åklagare in på EU:s kontor för kriminalunderrättelsetjänst i Kosovos huvudstad Pristina. Med hjälp av två kosovoalbanska verkstadsarbetare lät han såga upp ett kassaskåp och tömde det på innehåll. Som SvD tidigare har kunnat berätta användes kassaskåpet av den svenske underrättelseofficeren Michael Rawlinson, som arbetade med en känslig korruptionsutredning av två italienska domare som misstänktes ha tagit emot mutor för att släppa, eller ge strafflindring, åt misstänkta brottslingar och krigsförbrytare.

Uppbrytningen av kassaskåpet hade föregåtts av att Michael Rawlinson, och resten av den grupp som utredde den misstänkta brottsligheten, hade tagits ur tjänst av chefen för EU:s rättskipande insats i Kosovo, EULEX. Samtidigt hade EULEX-chefen initierat en utredning av Rawlinson och hans personal på kontoret för kriminalunderrättelsetjänst. Utredarna skulle undersöka om Rawlinson hade gjort sig skyldig till ”kränkande informationsinsamling” och insamling av ”skadliga uppgifter om EU-anställda och kosovoalbanska politiker”.

Annons
Annons
Annons