Annons

Finska Säkerhetspolisen ska utreda kopplingar till IS

Polisen utreder knivattacken i finländska Åbo som ett terrordåd. Två personer dödades i attacken som begicks av en man som nu vårdas på sjukhus för sina skottskador. Polisen uppger att gärningsmannen framförallt verkar ha riktat in sig på kvinnliga offer. Säkerhetspolisen säger att de kommer att utreda om det finns kopplingar till aktörer inom Islamiska staten. 

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Foto: Vesa Moilanen/AP Bild 1 av 3
Bild 2 av 3
Foto: Robert Seger/AP Bild 3 av 3
Foto: Vesa Moilanen/AP Bild 1 av 2
Bild 2 av 2
Foto: Vesa Moilanen/AP
Laddar…

Hämtar liverapport.

Karta över Åbo

Två personer har dött efter att de knivhuggits i centrala Åbo, bekräftar Finlands polis.

Åtta personer har skadats i knivattacken och förts till sjukhus, bekräftade polisen sent på fredagskvällen. Tidigare fanns olika uppgifter om antalet offer.

Annons
Annons
Foto: Robert Seger/AP Bild 1 av 1

Polisen har skjutit en misstänkt gärningsman i benen och gripit personen. Han vårdas på sjukhus. Det finns inga andra misstänkta men polisen kan ännu inte utesluta fler gärningsmän.

Polisen uppmanade tidigare människor att avlägsna sig från stadskärnan i Åbo. Vid 18-tiden svensk tid uppger polisen att det nu är säkert att vistas i stadens centrum.

Händelsen utreds inte som terrorbrott, uppger inrikesministeriet i Finland. Men polisen har inte helt uteslutit terrormotiv utan ska utreda vidare.

Den misstänkta mannens identitet är inte heller känd men han uppges ha ”utländskt utseende”.

Polisen kan inte bekräfta att mannen ska ha ropat något på arabiska, såsom vittnesuppgifter gjort gällande.

Foto: Robert Seger/AP

Polisen har höjt beredskapen i hela landet. Händelsen utreds av Centralkriminalpolisen.

Finlands statsminister Juha Sipilä skriver på Twitter att regeringen följer vad som händer i Åbo och att regeringen ska sammankallas senare i dag med anledning av händelserna.

Det första offret attackerades på Salutorget i stadskärnan klockan 15.02 svensk tid. Flera vittnen berättar om hur mannen attackerade en kvinna med barnvagn och högg henne i ryggen.

Mannen ska ha huggit även en annan person på Salutorget innan han sprang vidare mot Trätorget. På vägen attackerade han flera personer innan polisen stoppade honom genom ett skott i låret tre minuter efter första attacken. Mannen bar en lång kniv som nu finns hos polisen.

Ögonvittnen uppger till Turun Sanomat att flera personer jagade mannen och försökte stoppa honom medan andra kastade caféstolar i hans väg. Polisen bekräftar att förbipasserande hjälpte offren och försökte stoppa mannen.

President Sauli Niinistö, statsminister Juha Sipilä (C), finansminister Petteri Orpo (Saml) och inrikesminister Paula Risikko (Saml) har diskuterat händelserna i Åbo, skriver presidentkansliet på Twitter. Paula Risikko framförde sina kondoleanser till anhöriga på presskonferensen på fredagskvällen.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström skriver på Twitter "fruktansvärda nyheter från Finland. Mina tankar är hos alla berörda."

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons