Annons
X
Annons
X

Vittnen: Alla är jätteskrämda

Chockade människor i området kring explosionen berättar om panikscener.

Av SvD

– Tittar man ut så är det folk i panik överallt, alla är jätteskrämda, säger
Finn Strømstad, som jobbar på i restaurang i närheten, till Svenska Dagbladet.

– Det lät som en bomb, inte för att jag har hört det förr, men ändå. Vi ligger i källaren, men hela byggnaden skakade. Jag trodde det var rakt utanför, men det var ungefär kilometer bort. Men grannbyggnadens fönster har blåsts ut, säger Finn Strømstad.

– Jag ringde till en kompis som bor 6.7 kilometer bort och han hade också hört det, säger han.

Annons
X

Författaren Håkan Sandell, bor i Oslo, han var inte långt från explosionen.

– Jag var i korsningen Ullevålsvägen och St. Olavsgatan. Jag kände av det indirekt. Det var en riktig smäll, jag kände tryckvågen genom luften. Fågelvägen var det kanske 200 meter till regeringskvarteren.

Vad tänkte du?

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Att folk måste bli försiktigare och stänga av gasplattorna i sina lägenheter. Men så förstod jag att det här var något mer på grund av den höga ljudvolymen och skakningarna i fönsterrutorna. Men jag har inte sett någon skadad, bara glassplitter från skyltfönster.

  Vad hände efter smällen?

  – Det var stilla väldigt länge innan jag kunde höra helikoptrar eller sirener. Det kändes för mig som att det gick en halvtimme, intrycket av en chockerad tystnad.

  Vad gjorde du?

  – Jag har kalla nerver, jag tog det lugnt. Jag bor i en huslänga in mot gården så jag tänkte att husen mot gatan kommer att skydda mot tryckvågor om det händer något mer.

  När SvD talar med Håkan Sandell vid 19-tiden på fredagskvällen är han hemma i lägenheten.

  – Jag gick hem men nu hör man konstiga rykten från folk jag pratar med i telefonen. Bland annat att man planerar att evakuera Oslo.

  Vad ska du göra nu?

  – Det är avspärrat in till området där det small. På radion säger de att ring 1, det innersta av centrum, ska stängas av för all trafik. Då stängs spårvagnar och bussar av. Går jag ut börjar de här delarna direkt där jag bor så jag kommer nog inte så långt, det lär bli en lugn fredagskväll hemma.

  Hans dotter och exfru har lämnat Oslo.

  – Min exfru har hämtat vår dotter och lämnat stan med bil. Jag var erbjuden att följa med men jag blir kvar hemma, jag tror inte att det är stor risk här där jag bor.

  Kristian Landqvist skriver i ett mejl till SvD.se hur han upplevde explosionen på hundra meters håll.

  – Jag befann mig i Deichmanska biblioteket när explosionen inträffade. Regeringsbyggnaden befinner sig på hundra meter avstånd, och VG-huset ligger ett kvarter bort. Alla i biblioteket hörde explosionen.

  – Glasrutor i biblioteket och inne i mediateket gick i tusen bitar. Luften fylldes utav damm och man försökte ta sig ut ur byggnaden genom huvudentren. Det var oklart varifrån explosionen kom. En bibliotikarie sade i högtalarsystemet att huvudentren skadats, så man fick ta en sidoutgång.

  En man som varit i London under ett IRA-attentat kom fram till mig när vi stod utanför.. ”Det måste vara en bomb”, sa han. ”Titta på alla sprängda fönster.”

  – Explosionen påverkade ett köpcentrum, Gunerus, beläget 1 km från VG-huset ,som stängdes. Man såg rakt in i en klockbutik, där expediter grejade vid kassorna. På Asker hostel samlades många i vestibulen och såg på BBC på storskärm. Såväl turister och vanliga oslobor följde på TV-skärmen som ägde rum bara några kvarter därifrån.
  Liliana Alexandersson från Örebro arbetar på ett call center ett stenkast från regeringsbyggnaden. Hon var på väg hem när explosionen inträffade.

  – Jag står i trapphuset med en kollega och känner hur hela kontoret skakar och fönstren blåste ut. Vi springer ut och då ser vi folk som är blodiga.

  – Jag ser hörnet av regeringsbyggnaden, det kommer svart rök och det brinner. Alla fönster är krossade.

  Vägen till regeringsbyggnaden är avspärrad, säger Liliana Alexandersson som också berättar att en kollega har skadats i huvudet.

  När explosionen skedde befann sig svenske
  Simon Strand, 21, på sitt jobb alldeles i närheten. ”Det ser ut som en krigsscen”, säger han.

  Först trodde Simon Strand att det var en blixt som hade slagit ned i byggnaden.

  – Det var en kort men jävligt intensiv smäll, säger han till SvD.se.

  Kontoret där han jobbar sedan en dryg månad tillbaka ligger bara 500 meter från den plats där explosionen skedde. När sirener började ljuda på gatan gick han ut för att se vad som hade hänt.

  – Det såg ut som någon exotisk krigsscen när någon har skjutit raketgranater. Det var massa söndersprängda fönster, säger han.

  En tredjedel av departementsbyggnaden ser ut att vara borta. Det ryker och brinner därifrån.

  När SvD när honom står han framför regeringsbyggnaden.

  – Det fladdrar gardiner ur fönstrena som har krackelerat, säger Simon Strand.

  – Folk är ute på gatorna och sopar ihop glas.

  KARTA. regeringskvarteren: Här skedde explosionen maps.google.se

  SvD.se

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X