Annons

I händelse av min dödVittnar om det vidriga våldet mot kvinnor

Kristina Edblom och Kerstin Weigl.
Kristina Edblom och Kerstin Weigl. Foto: Sofia Runarsdotter

”I händelse av min död” är en mörk skildring av kvinnor som mördas av närstående män. Bokens ohyggliga kraft ligger i det enkla berättandet, det närmast kliniska redovisandet av våldet. Detta är en viktig bok som inte väjer för att vittna om det allra värsta.

Under strecket
Publicerad

Reportageboken ”I händelse av min död” är resultatet av två journalisters ihärdiga, tioåriga dokumentation av de svenska fall där en kvinna har mördats av sin partner, och det är nattsvart läsning. En man häller bensin över sin exhustru och tänder på, ett mord så vidrigt att polisen som höll i utredningen slutade arbeta med relationsbrott efter rättegången. En annan man dödar sina små barns mor. En tredje skjuter sin partner under en obevakad permission.

Kvinnor dödas i sina egna hem, i sina egna sängar. Oftast sker det när de just har lämnat eller varit på väg att lämna en destruktiv relation, och förvånansvärt ofta vet kvinnorna att något kommer att hända dem. De skriver brev till sina anhöriga, berättar för barnen vilken musik de vill ha på begravningen. För det mesta är myndigheter redan inblandade på ett eller annat sätt, polisen eller socialen, eller åtminstone en psykolog eller kurator. Mördarna har verkningslösa kontaktförbud och lika verkningslösa samtalskontakter. De är varandra ganska lika: våldsamma typer med ett kriminellt förflutet; svartsjuka; alkoholiserade eller missbrukare; från trasiga hem; fruktansvärt arga.

Annons
Annons
Annons