Annons

Akademien: "Vi ser allvarligt på uppgifterna"

Flera nu namngivna vittnen har lämnat uppgifter om hur kulturprofilen, med nära kopplingar till Svenska Akademien, läckt uppgifter om Nobelpristagare. Arkivbild.
Flera nu namngivna vittnen har lämnat uppgifter om hur kulturprofilen, med nära kopplingar till Svenska Akademien, läckt uppgifter om Nobelpristagare. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT

I en ny utredning vittnar flera personer offentligt om att den så kallade kulturprofilen avslöjat Nobelpristagare i förväg.

Författaren Klas Östergren är ett av vittnena mot kulturprofilen, som har nära band till ledamoten Katarina Frostenson.

Under strecket
TT
Publicerad

Utredningen om anklagelser riktade mot den så kallade kulturprofilen har lämnats över till Svenska Akademien, vilket Svenska Dagbladet var först att rapportera. TT har fått ta del av delar av den nya utredningen, som innehåller fler detaljer om att kulturprofilen läckt uppgifter om Nobelpristagare, som han i sin tur ska ha fått från Frostenson.

Vittnen berättar om hur kulturprofilen vid ett flertal tillfällen läckt uppgifter om vilka som skulle komma att få Nobelpriset i litteratur. På uppmaning av den utredande advokatfirman träder flera personer fram med namn för att vittna. Samma advokatbyrå skötte även den första utredningen, på initiativ av dåvarande ständiga sekreteraren Sara Danius.

Annons
Annons
Annons