Annons
X
Annons
X

Vitmålat

CHARMIGT. Gammaldags känsla på modernt vis. Ann-Catrin Erixon har som sport att ge nytt liv åt gamla slitna loppisfynd. Stilen shabby chic passar en storfamilj perfekt – eftersom det inte gör något om möblerna ser lite kantstötta ut.

Efter bara tio minuter med tunnelbanan från centrala Stockholm befinner man sig i Enskede gård. Stadsdelen uppfördes i början av 1900-talet och är en så kallad trädgårdsstad, med villor byggda i trädgårdsmiljö efter inspiration från Storbritannien och Tyskland.

I ett K-märkt parhus från 1920-talet i detta idylliska villaområde bor Ann-Catrin Erixon med sin sambo Anders och deras tre snart vuxna barn. Med vitmålad träpanel, locklister och spröjsade fönster liknar huset de övriga på gatan. Men så fort man kliver in i trädgården genom den knarrande grinden möts man av en lekstuga inredd som ett dockskåp, ett prunkande växthus och, upp mot huset, en trappa vars steg är prydda med blomsterarrangemang.

Ann-Catrin och Anders flyttade hit när barnen var små och lockades av lugnet och tryggheten som de upplever råder här.

Annons
X

– Trots att man bor i Stockholm så känns området som en skyddad verkstad, förklarar Ann-Catrin.

Till vardags livnär hon sig på sin cateringfirma, men all ledig tid ägnar hon åt sitt största intresse, inredning.

Ann-Catrin är estet ända ut i fingertopparna och tycker att matlagning och inredning går hand i hand.

– På samma sätt som jag hämtar tips från olika recept för att i slutänden skapa min egen maträtt, låter jag mig inspireras av andras hem för att sedan forma min egen, personliga stil.

Parhuset är i tre våningar, men kanske är det markplanet som främst karaktäriserar Ann­Catrins lantliga, skönt slitna och romantiska hem.

– Basen är vit, men gärna med skiftningar och accentfärger. Eftersom jag har en förkärlek för pastellfärger blir det ofta små koppar eller kuddar som går i de kulörerna. Jag ändrar färger beroende på vilken årstid som råder, berättar Ann-Catrin.

Intresset för inredning har alltid funnits, men på senare tid har hon fått en nytändning sedan hon startade en inredningsblogg.

Att hitta billiga furumöbler på loppis och sedan snygga till dem, oftast genom att måla dem i vitt, har blivit en sport för Ann-Catrin. Dessutom säljer hon sina omgjorda möbler vidare genom sin blogg på nätet och emellanåt på ”bakluckeloppisar”, ett fenomen hon själv inte känt till förrän alldeles nyligen.

– Jag tror att dagens auktionsrundor bytts ut mot loppis. Människor har inte tiden det tar att stå och vänta in en speciell sak, det går fortare med loppis. Jag är ständigt på jakt och loppisrundorna har nästan blivit som en drog för mig.

Som komplement till Ann-Catrin finns sambon Anders som står för det strukturerade och långsiktiga. Det är han som har renoverat nästan varje rum i hela huset sedan familjen flyttade in. Och i köket fick ett fult element ett fint skydd som snickrades ihop av gammalt brädvirke.

– Jag har idéerna, Anders benar upp vad och hur det behöver göras och sedan finslipar jag och försöker ge hemmet en personlig och hemtrevlig känsla genom detaljer och vackra stilleben, säger Ann-Catrin.

En annan person som har hjälpt Ann-Catrin att sätta en romantisk prägel i hemmet är hennes mamma Birgitta som sytt allt från gardiner och sängöverkast till grytlappar och kuddöverdrag, gärna med små rosa rosor på och med inspiration från Laura Ashley. Något som märks tydligt i det sockersöta badrummet i källarplanet.

Med tre snart vuxna barn boende hemma är det inte alltid lätt för Ann-Catrin att hålla den ordning som hon önskar. Sonen kan ligga i soffan och spela tv-spel och tjejerna är uppe långt in på nätterna och har vänner som kommer och går.

– Självklart kan det inte alltid vara skrynkelfritt i soffan, men jag har sagt till barnen att hemmet måste vara i hyfsad ordning när jag kommer upp på morgonen, säger Ann-Catrin bestämt. Med glimten i ögat citerar hon sin son som gärna driver med sin mamma och hennes nya hobby: ”Jaha, vad ska du måla för vitt i dag då, mamma?” eller ”Får man lov att torka sig på handduken?”

Trots barnens tidsschema strävar familjen alltid efter att ha kvällsfika tillsammans. Köksmöblerna används sällan. I stället äter familjen frukost och middag i uterummet. Ett rum som gör skäl för sitt namn, inte minst då man har låtit originalfönstren och balkongdörren sitta kvar.

Allt i rummet är vitmålat och är ett bevis för Ann-Catrins tankar: Att den nordiska stilen med vitmålade väggar och möbler på ett vackert sätt reflekterar solljuset som strålar in.

Frida Funemyr

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X