Annons

CargoVitas exploatering orsakar världens undergång

Vem ska ta hand om Andys (Martin Freeman) dotter när han själv förvandlats till zombie?
Vem ska ta hand om Andys (Martin Freeman) dotter när han själv förvandlats till zombie? Foto: Netflix

I Netflix postapokalyptiska zombiethriller ”Cargo” är samhället utslaget av en pandemi. Huvudpersonen Andy skiljer sig från genrens urmaskulina beskyddarroll.

Under strecket
Publicerad

Simone Leaders och Martin Freeman i ”Cargo”.

Foto: Netflix Bild 1 av 1

Otäck anarki, gassande värme och vätskebrist. Australiens slätter har sedan tidigt 1970-tal använts som en naturlig spelplats för överlevnadsspänning, men likt i amerikansk westernfilm viskar landskapen om ländernas koloniala förflutna. Om det länge kunde lekas cowboy och indianer tämligen okommenterat i amerikansk kontext, har australisk genrefilm – även känt som ozploitation – spelat med öppnare kort i Nicolas Roegs ”Walkabout – mannaprovet” och Ted Kocheffs ”Wake in fright”.

I den postapokalyptiska zombiethrillern ”Cargo”, Australiens första Netflix-exklusiva långfilm, riktas strålkastarljuset mot urinvånarna. En oförklarad pandemi har slagit ut samhället och en familj försöker överleva i en husbåt. Kay (Susie Porter) smittas, förvandlas till en slemmig köttätare och tar en saftig tugga av sin man Andy (Martin Freeman). Nu har han bara 48 timmar på sig att hitta någon som kan ta hand om deras ettåriga dotter.

Annons
Annons
Annons