Annons

Vitaminer på ett kick

Små barer med färskpressad juice har funnits ett tag. Men nu drar en juicevåg fram över landet och lockar allt fler att även pressa saften ur grönsaker. Frukt- och grönsaksjuice får nya kläder och hamnar lika ofta i maten som i juiceglaset.

Under strecket
Publicerad

Lisen Sundgren och Margareta Kingham gillar att pressa grönsaker till juice.

Foto: MALIN HOELSTAD Bild 1 av 1

Lisen Sundgren och Margareta Kingham gillar att pressa grönsaker till juice.

Foto: MALIN HOELSTAD Bild 1 av 1
Lisen Sundgren och Margareta Kingham gillar att pressa grönsaker till juice.
Lisen Sundgren och Margareta Kingham gillar att pressa grönsaker till juice. Foto: MALIN HOELSTAD

Juicing, att pressa saft ur frukt och grönsaker, har fått ett uppsving.

Mästerkocken Mathias Dahlgren, som länge stoppat allt från rabarber till rödbetor och pepparrot i sin råsaftcentrifug, har fått efterföljare i danska Joe&Juice. Kedjan, vars juicebarer erövrar landet just nu, får både ris och ros för kombon morot, äpple och ingefära.

I New York köper folk rening på flaska i form av Liquiteras detoxande juice. Och i England sippas det på Vegesentials färskpressade flaskjuice utan tillsatser. Mixen av selleri, grönkål och äpple intas av många som ett alternativ till lunch. Även Starbucks på USA:s västkust vädrar morgonluft och satsar på grönt på flaska. De äger numera juicekedjan Evolution Fresh som de bygger ut på liknande sätt som sina kaféer.

Annons
Annons

Färskpressade grönsaksdrycker på flaska möjliggörs av en ny teknik. HPP, som den heter, bygger på pastörisering utan värme, men under extremt högt tryck för att ta kål på bakterier. Smak- och näringsämnen bevaras och dryckens hållbarhet förlängs till runt fyrtio dagar.

–Många ser den här sortens juice som ett smidigt sätt att få i sig den dagliga portionen av frukt och grönt. Det kan vara lite bökigt annars – det är mycket som ska skäras och hackas, säger Lennart Wallander, projektledare på matreklambyrån Food and Friends.

–Färskpressad grönsaksjuice på flaska har hittills inte varit någon hit eftersom man inte kunnat garantera hållbarheten. HPP-tekniken öppnar dörren till nya möjligheter. Snart kanske vi köper hem en flaska färskpressad frukt- eller grönsaksjuice till helgen som ligger i samma prisklass som ett gott vin.

Men för de flesta är det hemkörd juice som gäller och bruket sprider sig. Grönsaksleverantören Årstiderna i Danmark demonstrerar juicing på scenen under sina föredrag, ”live juicing”, och på Youtube ligger deras film om konsten att pressa saft ur rödbetor.

Deras svenska systerföretag säljer numera en ”slow juicer” och lanserar i dagarna en särskild låda med frukt och grönt för dem som vill designa sin egen morgonjuice.

I USA har Heidi Swanson, känd för bloggen ”101 cookbooks”, dammat av sina föräldrars gamla råsaftcentrifug från 1970-talet och pressar saften ur koriander, dill, fänkål och ingefära. Ur maskinen strömmar även mandel-, havre- och pistagemjölk, som hon sedan mixar med grönsaksjuice till näringstäta drinkar.

Annons
Annons

–Råsaftcentrifugen har vidgat min kulinariska palett. Juicen är både en uppiggande dryck och en bra bas i soppor och såser, det som blir över fryser jag in, skriver hon på sin blogg.

Hajpen i USA tillskrivs till viss del Norman Walker, som uppfann råsaftcentrifugen på 1930-talet och som levde som han lärde och blev hundra år. Hans exempel följs både i hälso- och raw food-världen där många går in för att äta sig till ett längre liv.

Gröna drinkar livar också upp föräldrar som upptäckt att de kan lura i barnen spenat- och grönkålsjuice om smaken maskeras med banan och ingefära.

Juicernas hälsoeffekt är klar, men experter i USA varnar för att ersätta lagad mat med de vitaminrika dryckerna. Den flytande födan ger endast lite proteiner och inget fett, två byggstenar som krävs för att hålla sig frisk.

Örtterapeuten Lisen Sundgren, som snart kommer ut med boken ”Lisens gröna värld”, ser inte sina hemgjorda, gröna drinkar som mat utan som en del i en bra livsstil.

–Jag som alltid ätit mycket grönsaker fick en aha-upplevelse när jag började dricka min egen grönsaksjuice på morgonen. Redan efter någon vecka kände jag mig mycket piggare, mer fokuserad och suget efter socker försvann.

–Det är kul att hitta nya sätt att använda grönsaker. Jag utgår från dem som är i säsong och leker med olika kryddor. Kanel är till exempel bra om man vill ha lite sötma i juicen och chili ger extra sting.

De av hennes gäster som föredrar alkoholfritt får numera något färgglatt och nyttigt i glaset i stället för mineralvatten. Lisen Sundgren gifter ständigt ihop nya smaker och förvånas över att till exempel mixen av jordärtskockor och ananas smakar så bra. Hemkört är dessutom billigare än att sippa på ett glas i juicebaren, betonar hon.

–Juicing tar fram vårt bästa jag. Man blir glad och pigg av alla färger och det är kul att blanda nya smaker. Man kan börja med att köpa en enklare apparat, testa en mix av äpplen och grönkål och inte dra sig för att lägga i kryddor. Om man fortsätter kan det vara läge att så småningom investera i en dyrare maskin.

Råsaftcentrifugerna lär gå varma. Frågan är om det får oss att följa rådet om att äta minst 500 gram frukt och grönt om dagen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons