Annons
X
Annons
X

Vita kvinnor fällde Clinton: ”Patriarkatet har återuppstått”

Trots anklagelser om sexuella övergrepp och sexistiska kränkande kommentarer visar det sig att en viktig faktor bakom Donald Trumps succé ligger hos de kvinnliga valdeltagarna.

– Vi behöver en stor förändring, säger Alexandra Olsson från Florida.

(uppdaterad)
Foto: Vernon Bryant/AP

Alexandra Olsson är svensk-amerikansk medborgare, uppväxt i New York och Texas, som för närvarande bor i Florida. Hon var en av alla kvinnor som röstade fram Donald Trump till president.

– Jag firar mest inombords för att jag vet att min familj, min dotter, mina vänner och grannar och hela USA kommer att få en bättre ekonomi, bättre jobb, bättre samhällen, mer trygghet och ett bättre land att bo i, säger Alexandra Olsson till SvD.

Enligt CNN:s vallokalsundersökning röstade 53 procent av alla vita kvinnor på Trump, Alexandra Olsson är en av dem. Det kan jämföras med siffran för svarta kvinnor, där 94 procent röstade på Clinton.

Annons
X

– Det här visar att könsfaktorn har spelat mindre roll än man kunnat tro i detta val, andra faktorer har varit viktigare. Säkerhet och migrationsfrågan har varit det avgörande för dessa vita amerikanska kvinnor, säger Dag Blanck, professor i nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

Siffrorna visar att Trump allt som allt tog 53 procent av männens röster, samtidigt som 54 procent av kvinnorna röstade på Clinton. Trump var också den äldre generationens val: I alla åldersgrupper över 40 säkrade Trump majoriteten av rösterna och Clinton attraherade de yngre och förstagångsväljarna. Samtidigt som könsfaktorn har varit av mindre betydelse så har utbildningsnivån haft desto större inverkan.

– Det som verkligen har varit extra tydligt i detta val är utbildning, säger Dag Blanck. Det har varit en väldigt sorterande faktor. Trump har framförallt tagit de lågutbildades röster och Clinton de högutbildades. Han ligger extra högt hos vita män utan universitetsutbildning, det är hans kärntrupp.

Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, håller dock inte med. Han menar att den svenska rapporteringen om Trumps kärntrupp som arbetslösa och låginkomsttagare har varit missvisande. Även att moral- och identitetsfrågor är betydligt viktigare för amerikanska väljare än klassiska inkomstfrågor. Republikanerna, som står till höger om Demokraterna, har också traditionellt ett högre stöd bland höginkomsttagare, enligt Möller.

Dag Blanck lägger till att Trump gått hem ovanligt bra hos de högerkristna.

– Trump har ett stort stöd hos de högerkristna, vilket kanske kan tyckas märkligt eftersom han själv inte är kristen och dessutom varit gift tre gånger. Här blir det mer som ett statement, man vill inte ha en radikal feminist som president och röstar därför hellre mot Clinton, förklarar Dag Blanck.

Skiljelinjen mellan kandidaterna blir tydligast när USA:s vita majoritet ställs mot svarta, amerikaner med latinamerikanska rötter, och andra etniska minoriteter, som tillsammans utgör 30 procent av de som röstat. Endast en dryg tredjedel av de vita väljarna röstade på Clinton, och knappt var tolfte svart väljare, 8 procent, röstade på Trump. Han lyckades dock samla ett något högre stöd bland latinos, med 29 procent av gruppens röster.

Tommy Möller ser de svarta väljarnas beteende som ett kvitto på att Demokraterna lagt mycket kraft på att vinna gruppens förtroende.

– Barack Obama har sagt att han personligen skulle bli väldigt besviken om de svarta i hög utsträckning röstade på Trump. Det är väl en faktor, sedan kommer man inte ifrån att Trump har uppfattats som att han har gjort en del rasistiskt präglade utspel under valrörelsen, inte bara mot latinos, utan även i diskussionen om kriminalitet bland svarta, säger Möller.

Statistiken visar också att 60 procent av alla som svarade tycker att Trump är en "ofördelaktig" kandidat, jämfört med 54 procent för Clinton. Sju av tio bekymrar sig också för hur Trump behandlar kvinnor.

Författaren och professorn Ebba Witt-Brattström som på onsdagsmorgonen talade i SvD:s studio är upprörd över Trumps seger och menar att Trump legitimerar en syn där den vita mannen styr världen.

– Patriarkatet har återuppstått. Kvinnorna är lägre stående och ska serva den vita mannen, det är så primitivt att man bara vill skrika. Med sexismen följer rasismen, säger hon.

Men svensk-amerikanska Alexandra Olsson håller inte med.

– Jag är överlycklig. Jag har bott i USA i många år och sett vilka enorma problem USA har fått de senaste 10 åren. Vi behöver en stor förändring. En förändring som är ny, fräsch och inte samma gamla korrupta politiker, säger Alexandra Olsson.

Annons
Foto: Vernon Bryant/AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X