Anders Melldén:Vit châteauneuf – en framtidslösning?

Anders Melldén
Foto: Unsplash
Publicerad
Annons

Det franska uttrycket blanc de noirs betyder att man gör vitt vin av blå druvor. Tekniken används bland annat i Champagne men dyker upp på allt fler håll. Ett av de mest oväntade är Châteauneuf-du-Pape i södra Rhône.

Avignon-påvarnas forna weekend-retreat är i dag känt som ett av världens främsta områden för rödvin. Jordmånen består delvis av små kullerstenar som bibehåller dagsvärmen vilket ger en jämn dygnstemperatur. Tillsammans med det sydliga klimatet renderar det generösa, lättgillade viner. Problemet är bara att det kan bli för mycket av det goda – över 15 procent alkohol av solmogna druvor är inte ovanligt i områdets viner numera. Faran med detta är att vinet upplevs obalanserat och att det finns risk för oxidation. Vinmakarna står dock inte handfallna. En lösning skulle kunna vara att göra vita viner i stället för röda, åtminstone om vi får tro Xavier Vignon, som jag samtalar med över zoom några veckor före jul.

En liten mängd vita viner tillverkas redan i Châteaunef-du-Pape men de görs av vitvinsdruvor. Xavier skapade i höstas blanc de noirs, alltså vitt vin av områdets blå druvor. Varför? Jo, Xavier har under de senaste 25 åren sett hur klimatförändringar gjort att sockerhalten ökat så mycket att alkoholhalten gått upp i snitt 2 procent. I dag jobbar han därför med att hålla alkoholhalten nere bland annat genom att skörda tidigare än förr. Problemet är bara att när blå druvor skördas tidigt har färg och andra ämnen inte hunnit utvecklas helt. Förra året skördade Xavier i slutet av juli då sockerhalten, enligt honom, var på lämplig nivå. Musten pressades försiktigt ur druvorna utan att deras skal gav färg till den, och vinet fick därmed bli vitt. Resultatet får vi smaka om något år.

Annons
Annons

Xavier gjorde även vin i Australien på 1990-talet. Där kunde det, på grund av torka och hetta, gå åt mängder med vatten för att producera en flaska vin. Helt galet ur miljösynpunkt, menar han nu. Väl tillbaka i Frankrike märkte han att hans Châteauneuf-du-Pape var på väg åt samma håll. Vis av erfarenheten från Australien tycker Xavier inte att bevattning är lösningen på för höga sockerhalter. I stället gäller det att hitta svalt belägna platser att odla på, som höga höjder och norrlägen. Att låta rankorna växa som buskar i sin egen takt, och – som sagt – att skörda tidigare. Vill vi då ha rött vin gäller det att hitta blå druvsorter som hinner mogna, vilket både forskare och vinmakare jobbar på.

Ja, Xaviers blanc de noirs må ses som ett experiment snarare än en framtidslösning. Jag är säker på att vi kommer att kunna dricka rött châteauneuf-vin i någon form även i framtiden. Och skulle vinmakarna helt tröttna på hettan kan de ju alltid söka sig till nya vinområden – som Sverige. Xavier verkar lite sugen på det. ”Gränsen för var druvor kan odlas flyttas ständigt norrut. I Sverige skulle jag nog göra mousserande vin”, säger han drömskt innan vi lägger på och han kan återgå till sin sydfranska vingård igen. Där är det denna dag, i slutet av november, sol och 20 grader varmt.

Missa inte att prenumerera på vårt nyhetsbrev där vi varje vecka tipsar om spännande viner och härliga recept.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons