Pirates of the Caribbean: Salazar's revengeVisuellt spännande – men Depp går på tomgång

Johnny Depp som Jack Sparrow i den femte ”Pirates of the Caribbean”-filmen.
Johnny Depp som Jack Sparrow i den femte ”Pirates of the Caribbean”-filmen. Foto: Film Frame

Jack Sparrow år 2017 är mer en maskeraddräkt än en rollfigur. Den femte ”Pirates of the Caribbean”-filmen har visuella förtjänster, men Johnny Depp verkar numera gå på tomgång.

Publicerad
Annons

”Pirates of the Caribbean”-filmerna bygger på en omåttligt poppis Disney-attraktion (den första öppnade på Disneyland i kaliforniska Anaheim 1967), som likt alla effektiva sådana handlar mer om stämning än om innehåll. Och i det avseendet är filmerna minst sagt trogna urkällan: inte ens vi som sett allihop brukar klara av att skilja den ena från den andra, och det beror inte bara på att de lutar sig tungt mot Johnny Depps paradroll som den alkade Jack Sparrow.

”Salazar's revenge” är den femte delen av serien som gjort Depp till världens rikaste skådis, och intrigen, i den mån man nu kan kalla den det, utgår dels från den elake och odöde sjökaptenen Salazar, dels från ynglingen Henry som är Wills och Elizabeths son (Orlando Blooms och Kiera Knightleys gamla rollfigurer alltså). Båda letar efter en magisk treudd som kan häva havets förbannelser (sic), vilket dels kan göra Salazars levande igen, dels återbörda Will från sin tillvaro som zombie på havets botten. Till sin hjälp har de en kvinna som är astronom och därför beskylls för häxeri (även om hon förstås också uppfyller filmens baskriterium för kvinnor, vilket är att se het ut i korsett).

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons