Annons
X
Annons
X
Kultur
Krönika

Elisabet Andersson: Visst kan politikerna säga nej till en Apple-butik i Kungsan

Apple-bygget i Kungsträdgården
Roger Mogert (S) och illustration av det planerade Applehuset i Kungsträdgården, som det presenterades 2016.
Roger Mogert (S) och illustration av det planerade Applehuset i Kungsträdgården, som det presenterades 2016. Foto: Daniella Backlund / Foster and Partners.

Det har varit tyst kring Apples butiksbygge i Kungsträdgården ett tag. Men det betyder naturligtvis inte att projektet står still. Räkna med att bolaget kommer att presentera nya arkitektskisser inom kort. Det blir spännande att se hur ansvariga politiker kommer att förhålla sig den här gången.

Förra gången var de först förtjusta. Sedan framstod de som närmast maktlösa.

”Det visar på vår attraktivitet”, meddelade finansborgarrådet Karin Wanngård (S) när butiksplanerna offentliggjordes för ett drygt år sedan. ”Vi är glada att Apple vill göra en flagship store i Stockholm som dessutom ska bli större än de stora i New York och London”, sa stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S).

Annons
X

När det visade sig att det fanns en kritisk opinion blev det annat ljud i skällan.

När det visade sig att det fanns en kritisk opinion blev det annat ljud i skällan. Nu skulle huset krympas. De rödgröna sa ja till att dra igång ett planarbete för Apples butiksbygge i Kungsan, men fick det att låta som om de saknade alternativ.

Plötsligt verkade det tvärt omöjligt att stoppa en Applebutik. ”Till saken hör att vi inte har så många möjligheter att påverka”, skrev Stockholmsvänstern i ett försök att förklara varför partiet bejakade det multinationella, skattetrixande bolagets önskan att etablera sig i huvudstadens mest centrala park.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  ”Stockholm stad äger inte rätten till marken och kan därför inte bestämma hur platsen ska användas”, enligt Vänsterpartiet. Ett mycket märkligt påstående – med tanke på att Stockholms stad faktiskt äger marken och genom tomträttsavtal reglerar just hur platsen ska användas.
  Apple har förvisso köpt en tomträtt i Kungsan av Stockholms Handelskammare, för 129 miljoner, där det i dag ligger en restaurang.

  Apples planerade butik i Kungsträdgården. Arkitekterna har fått i uppdrag att banta byggnaden, men några nya illustrationer har inte presenterats. Foto: Stadsbyggnadskontoret/Apple Foster + Partners

  Arkitektmodellerna visade en butik som till och med sträckte sig utanför tomträttsgränsen

  Det betyder att Apple har köpt sig rätten att hyra marken. Men det betyder inte att Apple köpt sig rätten att bygga butik i Stockholms äldsta park. Det är staden som bestämmer hur kommunal mark ska användas; i gällande tomträttsavtal står det att marken ska användas till en låg restaurangbyggnad.

  Tomträttsavtal är politiska styrmedel. Här bestämmer kommunen hur marken ska användas, så tala om att kommunalpolitikerna sitter på makten. Om Apple vill ersätta dagens restaurangpaviljong med en byggnad som ska ha större ytor och eller ändrad användning krävs ett nytt tomträttsavtal med Stockholm stad. Och det kräver ett politiskt ställningstagande.

  Man kan säga ja. Men man kan också säga nej, stadens parker är inte till för bolag som vill sälja elektronik och exponera sitt varumärke i anrik parkmiljö.

  Förra våren fick Apple visa upp sina butiksplaner i en utställning på självaste Kulturhuset. Där framgick det att Apple kallt räknade med att få bre ut sig i Kungsträdgården; arkitektmodellerna visade en butik som till och med sträckte sig utanför tomträttsgränsen. Kritiken handlade mycket om att butiksbyggnaden skulle ta över Kungsan och blockera kontakten mellan parken och Hamngatan.

  Så räkna med att bolaget den här gången kommer att presentera något mindre, som kan beskrivas som nätt och transparent. Men glöm inte att Stockholms stad har möjlighet att säga både ja och nej.

  Annons

  Roger Mogert (S) och illustration av det planerade Applehuset i Kungsträdgården, som det presenterades 2016.

  Foto: Daniella Backlund / Foster and Partners. Bild 1 av 2

  Apples planerade butik i Kungsträdgården. Arkitekterna har fått i uppdrag att banta byggnaden, men några nya illustrationer har inte presenterats.

  Foto: Stadsbyggnadskontoret/Apple Foster + Partners Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X