Annons
X
Annons
X

Visst har blått eller rött betydelse för skolan

Foto: Linda Forsell

Utbildningsradions båda program Skolfront och Skolministeriet har kartlagt Sveriges kommuner för att ta reda på om det spelar någon roll för skolan vem man röstar på i kommunalvalet. Svaret man finner är nej. I såväl lärartäthet som lärarbehörighet ligger röda och blåa kommuner lika. Även när det gäller elevernas prestation är skillnaderna försumbara.

Resultatet är möjligen en besvikelse för strävsamma kommunpolitiker, men för oss andra ska det nog snarare betraktas med viss lättnad.

Annons
X

Skolan må vara kommunal, men avsikten med det har aldrig varit att dess kvalitet ska ha slående skiftningar från kommun till kommun.

I realiteten har förstås blått eller rött betydelse och det finns också goda exempel på kommuner som satsar och når resultat som kan inspirera andra.

Men, andelen behöriga lärare kan vara hundra procent och ändå ge påvert resultat om inte lärarutbildningen håller måttet. Läroplanen kan följas till punkt och pricka, men är den inte bra så går det obönhörligen ut över eleverna. Visst har blått eller rött betydelse för skolan. Men kanske än mer så på riksnivå.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X