Annons

Visst finns det hopp för Europa

Unga demonstranter bär en EU-flagga under den årliga Schumann-paraden till stöd för idén om europeisk gemenskap. Warszawa, Polen.
Unga demonstranter bär en EU-flagga under den årliga Schumann-paraden till stöd för idén om europeisk gemenskap. Warszawa, Polen. Foto: Alik Keplicz / TT NYHETSBYRÅN
Under strecket
Publicerad

Den partilöse liberalen Emmanuel Macrons 65 procent kan se ut som en övertygande seger. Nationella frontens Marine Le Pen var inte i närheten av presidentämbetet. På samma sätt kunde man tolka segern för Mark Rutte och Folkpartiet i Nederländerna för knappa två månader sedan. De fick 21 procent av rösterna. Islamkritikern Geert Wilders och hans Frihetsparti nådde 13 procent.

Men då glömmer man att Geert Wilders parti gick framåt från 15 till 20 mandat, medan det liberala partiet backade 8. Och då bortser man från att Marine Le Pen tog Nationella fronten till den överlägset största valframgången någonsin, med 35 procent av väljarna. Det är ett dubbelt så starkt stöd som hennes far och företrädare på partiledarposten, Jean-Marie Le Pen, fick för femton år sedan.

Annons
Annons
Annons