Annons

PetrusjkaVisslande violinvirtuos och hyllning till Donner

 Den finske virtuosen och estradören Pekka Kuusisto.
Den finske virtuosen och estradören Pekka Kuusisto. Foto: Arne Hyckenberg

Visslande violinvirtuosen förför i Berwaldhallen, men torsdagens konsert känns som ett genrep inför livesändningen tycker SvD:s Sofia Nyblom.

Under strecket
Publicerad

Isländske Daniél Bjarnason hör till släktet dirigerande tonsättare, efterfrågad inte minst i USA för sin spännvidd i repertoar. Han hade 2019 stora framgångar bland annat med operan ”Brothers” i danska Århus, till Kerstin Perskis libretto. Redan för ett år sedan kunde Berwaldhallens publik ta del av Vikingur Oláfssons gestaltning av Bjarnasons pianokonsert, ”Processions”, som skildrar den isländska identitetskrisen för tio år sedan med rytmisk brutalitet och sorgsen ödslighet.  

Violinkonserten är en annan sorts verk, präglat av finske virtuosen och estradören Pekka Kuusisto, men har samma rytmiska nerv. Konserten är skriven i en sats, och allteftersom verket avancerar och ett jazzigt offbeat etableras i slagverk och kontrabasar så ökar också pulsen. Verkets ursprungliga titel, ”Scordatura”, indikerar att tonsättaren valt att stämma om violinen. Kanske för att förstärka mötet mellan olika element som uppstår när Kuusisto visslar en parallellstämma till den som han spelar, och inspirerar stråkmusikerna att leka Följa John. Visslingarna dubblerar skuren av duggande pizzicaton, och exploderar plötsligt i ett störtregn över hela orkestern innan de drar sig tillbaka.

Annons
Annons
Annons