Annons
X
Annons
X

"Vissa säger att de aldrig vill hit igen"

Fyra dagar efter morden på Ikea i Västerås försöker personalen i varuhuset hitta tillbaka till vardagen igen. Men en tryckt stämning dröjer sig kvar i lokalerna.

– Vissa säger att de aldrig vill hit igen, säger en av kommunens krisstödjare, Roland Henriksson.

Knivattacken på Ikea
Vid Ikeas ingång kan besökare lägga blommor och skriva minnesord.
Vid Ikeas ingång kan besökare lägga blommor och skriva minnesord. Foto: Tomas Oneborg

VÄSTERÅS Utanför Ikea i Västerås har flaggan hissats på hel stång igen. En polisbuss står fortfarande kvar utanför entrén och vid ingången kan besökare visa sin omtanke genom att lägga blommor och skriva hälsningar i en liten bok.

Flera av besökarna säger att det är svårt att förstå att det bara var några dagar sedan som mammor och pappor greppade tag om sina barn och sprang när de hörde skriken från brottsplatsen.

Daniel och Jessica, som inte vill ställa upp med sina efternamn, har varit och handlat på Ikea och stannar upp vid bordet med blommor.

Annons
X

– Vi hade egentligen tänkt åka hit i måndags och det känns ju väldigt skrämmande nu i efterhand. Vi har aldrig känt oss otrygga här innan, men nu tittade man sig om en extra gång, säger Daniel.

**När de hörde om knivmorden **blev de väldigt chockade.

– Vi handlar ofta inne på Ikea. Och nu har två personer blivit mördade där på ett sätt som jag bara trodde skedde inom kriminella gäng, säger Daniel.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det har varit ganska ödsligt i varuhuset sedan butiken öppnade i onsdags, berättar Roland Henriksson som bär en orange väst som det står krisstöd på.

  – Det har varit en tryckt stämning här och många känner obehag. Vissa säger att de aldrig vill hit igen och man får förstå dem. Våldet kommer ju så nära och på en plats som Ikea dessutom, som är förknippad med folkhemmet, där alla ska kunna känna sig trygga, säger Roland Henriksson, krisstödjare från Västerås stad.

  Roland Henriksson är krisstödjare på uppdrag av Västerås stad. "Det har varit en tryckt stämning här och många känner obehag.", säger han till SvD. Foto: Tomas Oneborg

  Inne på restaurangen på Ikea serveras köttbullar med lingonsylt i vanlig ordning. En kvinna i kassan som inte vill ställa upp med sitt namn säger att hon inte var på arbetet i måndags, men att hon tänkt mycket på hur det måste ha känts för hennes kollegor som blev vittnen.

  – Den tryckta stämningen har legat som ett tjockt täcke över oss. Men i dag tycker jag ändå att jag börjar se lite mer leenden, säger hon.

  Poliser och volontärer vandrar runt i köpcentret där Ikea ligger. Det trygghetsskapande arbetet har fungerat väl, säger polisen Rolf Söderberg.

  – Vi har förstått att det är färre människor här än vad det brukar vara. Men vi gör ett viktigt arbete som handlar om att se folk i ögonen och lyssna på ett vänligt sätt, säger Rolf Söderberg.

  Han säger att det varit stor uppslutning där flera frivilliga ställt upp, vilket är viktigt när det uppstår akuta uppdrag - då kan det vara svårt att få tag i folk.

  – Det är fint när människor sluter upp, enas i sorgen och vill göra något bra.

  Annons
  Annons
  X

  Vid Ikeas ingång kan besökare lägga blommor och skriva minnesord.

  Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 2

  Roland Henriksson är krisstödjare på uppdrag av Västerås stad. "Det har varit en tryckt stämning här och många känner obehag.", säger han till SvD.

  Foto: Tomas Oneborg Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X