Annons
X
Annons
X

Visor och klubb på nya Etablissemanget

Nu är det upp till bevis för Södra teatern. I morgon inleds den första säsongen då även klassiska Mosebacke ingår i Riks­teaterns verksamhet.

(uppdaterad)
Foto: DAN HANSSON

2008 tog Riksteatern beslutet att utöka sin verksamhet på Södra teatern så den även omfattar Mosebacke etablissement med terrass och scener. En hätsk debatt utbröt då Conrad Nyqvist och hans kompanjon Johan Wikner, som drev Mosebacke spjärnade emot och ett upprop på Facebook samlade nära 18000 protester. Kritiken mojnade inte av att entreprenörerna sedan blev utköpta av Riksteatern för 15 miljoner kronor – ”en kulturinstitution går i graven med hjälp av statliga pengar”.

Nu är förändringen trots allt genomförd, och därmed förvandlas Södra teatern till ett enda kulturhus med en enda huvudentré för ett tiotal olika serveringar och scener inom hela Mosebacke. I morgon är det premiär.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  –Det viktiga har varit att ge Stockholm en bra mötesplats där människor av alla sorter kan blandas tack vare ett utbud som har både bredd och spets, säger Grunnar Bränström som sitter i styrelsen för Riksteatern.

  Annons
  X

  För att stilla oron från Mosebackes alla försvarare, har Riksteatern gjort klart för Södra teatern att man inte önskar några stora förändringar av den tradition som har sina rötter i svensk musik – ytterst i svensk vistradition. Som en liten markör låter man nu sommarkonserterna ute på terrassen inledas med en visfestival den 18 juni.

  –En rad artister vände sig till oss och bad om att själva få arrangera Sveriges visfestival, säger Södra teaterns chef Nadia Izzat som menar att nio av sommarens totalt tio konserter på terrassen kommer att gå i den gamla stilen.

  –Sommarens krydda blir den 20 juni då vi släpper loss Balkan Brass Battle ute på terrassen. Just det hade nog aldrig hänt på den gamla tiden, säger Nadia Izzat.

  Södra teaterns expansion sker förstås även inomhus, något som firas redan i kväll då det för första gången på många år blir möjligt för alla gäster att röra sig fritt mellan det som förut var Mosebacke etablissement och alla övriga scener och barer inom hela Södra teatern.

  Etablissementets gamla
  lokaler har renoverats för fullt under vintern. Ett stort modernt kök är på plats för att betjäna hela huset, och Mosebackes klassiska krog- och konsertsal har fått nyslipade golv och fräscha tapeter, i gammal stil och med insmugna dödskallar. En skillnad är dock att inget längre får heta Mosebacke etablissement eftersom namnet ägs av de tidigare entreprenörerna. I stället talar Södra teatern om sina nyvunna lokaler på terrassplanet som Etablissemanget respektive Cornelisrummet, precis som man också talar om sina äldre lokaler Södra bar eller till exempel Sjuan högre upp i huset.

  Det är ingen hemlighet att Riksteatern ser stora ekonomiska fördelar i att slå samman verksamheterna och börja driva restaurangverksamhet i egen regi. De tidigare krögarna är alltså borta, även om en stor del av restaurangpersonalen fortsätter att jobba inom Södra teaterns nya restaurangbolag. Vd är Jesper Henryson, hämtad från Rival på Mariatorget. Han har redan tryckt upp sin lilla provmeny med rätter som Barbequemarinerad majskyckling på ljummen sallad av gulbetor med kapris och knaperstekt bacon.

  –Det blir inga långkok. Vi kommer att anpassa menyerna efter typen av evenemang. Och även i baren ska det gå att äta annat än jordnötter under konserterna, säger Jesper Henryson.

  Nadia Izzat konstaterar att det är två ganska olika publiker som kommer att möta varandra när hela huset får gemensam entré.

  –Mosebacke etablissement har haft en manlig dominans, kanske på grund av en öltradition, medan Södra teatern har haft en kvinnlig. I världens mest singeltäta stad blir det spännande att gifta samman grupperna, säger hon med ett leende.

  En annan skillnad är att Södra teatern sedan länge lanseras som Sveriges internationella scen för musik, teater och debatt, medan det gamla Mosebacke inte alls har varit multikulturellt. När Etablissementet nu införlivas med Södra teatern utlovas fortfarande visa, jazz och krogshow även inne i huset, men där ska också bli nya klubbaftnar, bland annat Selam club som lanseras den 6 maj, uppträder gör den chilenska jazz/ska/balkan-gruppen Chilombiana.

  Förutom de 15 miljonerna som Riksteatern köpte ut Conrad Nyqvist och Johan Wikner för, har man investerat ytterligare mångmiljonbelopp i den renovering som nu är klar.

  Hur mycket har övertagandet av Mosebacke etablissement kostat totalt?

  –Den ytrenovering som vi har gjort på Etablissemanget har en budget på sex miljoner kronor över tid, något som det också ser ut att bli, svarar Mia Larsson, Riksteaterns verksamhetschef.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: DAN HANSSON Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X