Annons

”Visitationszoner bryter mot rättsstatens principer”

Milena Axklo, Lovisa Kronsporre och Dana Pourkomeylian, Centerpartiets ungdomsförbund.
Milena Axklo, Lovisa Kronsporre och Dana Pourkomeylian, Centerpartiets ungdomsförbund. Foto: Pressbilder

Vi måste reagera när etablerade partier rör sig i en riktning som hotar och försvagar individens grundläggande rätt att vara skyddad från ingrepp från staten. Det skriver Milena Axklo, Lovisa Kronsporre och Dana Pourkomeylian, Cuf.

Under strecket
Publicerad

I somras gick Moderaterna ut med förslaget att införa visitationszoner, platser i utsatta områden där visitation ska kunna ske av människor utan att misstanke om brott föreligger. I bakgrund av den senaste tidens skoningslösa skjutningar har förslaget vädrat ny morgonluft, då nu även Sverigedemokraterna anslutit sig till förslaget. SSU gick i början av september ut och krävde att polisen ska få ”förhöra varenda person” en kriminell träffar och att ”orosanmälningar ska göras på varenda unge i deras närhet”. Att etablerade partier med ambition att vara statsbärande lägger förslag som så tydligt bryter mot rättsstatens grundläggande principer är oroväckande, och oacceptabelt.

Visitationszoner bryter mot svensk grundlag: regeringsformens bestämmelse om var och ens grundläggande rätt till skydd mot kroppsvisitation och rättsstatens mest grundläggande princip om oskyldighetspresumtion. Att man är oskyldig tills motsatsen bevisas är den princip som skyddar individen mot statligt maktmissbruk, en princip som går hand i hand med skyddet mot kroppsvisitation. Utan dessa rättsskydd är individen blottad inför statliga övergrepp, och ett sluttande plan på vilket övergreppen (i enlighet med historiens lärdomar) blir allt mer ingripande skapas.

Annons
Annons
Annons