Annons

Björn Axel Johansson:Visionären som satte en kamera i var mans hand

George Eastman (1854–1932) med en Kodak-kamera, tidigt 1890-tal. Till höger Hasselblads priskurant från 1920.
George Eastman (1854–1932) med en Kodak-kamera, tidigt 1890-tal. Till höger Hasselblads priskurant från 1920.

Alla ska kunna fotografera och alla ska ha råd. Det var den unge George Eastmans idé efter att han i köket hemma i Rochester i USA experimenterat fram nya typer av negativmaterial. Det var ännu 1870-tal och det skulle dröja till millennieskiftet innan hans dröm förverkligades.  

Under strecket
Publicerad

Manual för den första Kodak-kameran från 1887.

Foto: TT Bild 1 av 2

Seriefiguren Brownie framför kameran i fransk annons för Brownie No1 och No2.

Bild 2 av 2

Till att börja med var fotokonsten enbart tillgänglig för ett fåtal utövare och 1800-talet blev de professionella fotografernas sekel. De kunde hantera dåtidens komplicerade teknik och framför allt behärskade de mörkrummets hemligheter. George Eastman var en av dem som årtiondena runt sekelskiftet 1900 kom att bryta yrkesfotografernas monopol och demokratisera fotografin. 

Vid sidan om sitt arbete som bankassistent i hemstaden Rochester, ett femtiotal mil nordväst om New York, hade han börjat fotografera i 20-årsåldern. Ynglingen blev förundrad över hur komplicerad och på många sätt ofullgången fototekniken var trots flera tekniksprång sedan introduktionen på 1840-talet. Han tyckte att det borde finnas enklare sätt att fotografera. 

Annons
Annons
Annons