Vishet är vallfärdens slutliga mål

Varje år beger sig miljontals indier till det heliga templet Sabarimala i södra Indien. Många vill bli botade från sjukdomar eller få andra önskningar uppfyllda. Men det var inte Seshadri Seetharamans syfte, när han gjorde sin pilgrimsfärd till Sabarimala. Han sökte lugnet och den vishet man kan uppnå vid heliga platser.

Under strecket
Publicerad
Annons

Först satte han ned högra foten. Lite prövande. Det gjorde ont. Sedan den vänstra. Ännu ondare. Vårtor eller något liknande på högern, vänstern plågades av ett infekterat sår, orsakat av en tagg.
”Varför just nu, när jag så väl behöver två friska fötter”,
tänkte Seshadri.
I 45 dagar hade han förberett sig: låtit bli att raka sig, sovit på golvet, ej i närheten av någon kvinna, fastat och gått klädd i en svart tunika och ett svart höftskynke. Nu befann han sig i Erumali, en liten ort i den södra delen av den indiska delstaten Kerala, som också är utgångspunkten för en tre dagar lång pilgrimsfärd genom djungler och över berg till det heliga templet Sabarimala. Där finns det en gudsgestalt som kallas Ayyappa - en kombination av de båda gudarna Vishnu och Shiva, och samtidigt en hinduisk härskare och helig man som levde på 1200-talet.

Ledaren för det pilgrimssällskap som Seshadri ingick i gav honom en käpp: ”Vi ses uppe vid templet.” Och så försvann hela gruppen.
Seshadri stod kvar där, ensam, barfota med värkande fötter, men ändå bestämd att klara av det han föresatt sig. Bra, tänkte han, ett av syftena med att vallfärda är ju att punktera det uppblåsta egot och bli ödmjuk.
I dag, 36 år senare, kan Seshadri Seetharaman, le åt minnet. Han är professor i metallurgi vid KTH (Kungliga Tekniska högskolan) och när studenter och lärarkollegor kommer förbi och vill diskutera kemiska formler och tekniska referenser känns hans berättelse väldigt avlägsen, som om han berättade om någon annan än denna vältalige svensk-indier, som bland annat vunnit pris som en av ”Årets populäraste lärare” vid KTH och som numera även är gästprofessor i Kina.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons