Annons

Visbykrögarna som lyckats även i Stockholm

Jonathan Bergström och Mymlan Isenborg driver krogen Surfers på Regeringsgatan.
Jonathan Bergström och Mymlan Isenborg driver krogen Surfers på Regeringsgatan. Foto: Tomas Oneborg

Redan när Mymlan Isenborg och Jonathan Bergström tog över ägarskapet för Surfers i Visby lekte de med tanken om en systerkrog i Stockholm. Nu är drömmen verklighet.

Under strecket
Publicerad
Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1

En trappa ner i restaurangen, där taket täcks av färgglada pappersparasoller, pryds väggarna av vännen Judit Fritz konst. Bardisken på entréplanet har barchefen Tobbe byggt av drivved som samlades in efter en rejäl oktoberstorm på Gotland. Mymlans farmor har klätt barsofforna och Jonathans flickvän har fixat menyerna.

  • Allt är ”made by friends”, i alla fall nästan, säger Mymlan Isenborg när hon visar runt i de anrika lokalerna på Regeringsgatan.

Hennes pappa var krögare och därför blev restauranglivet tidigt en naturlig del av vardagen. Jonathan Bergström däremot hamnade i branschen mest av slump.

  • Jag jobbade som diskplockare på Gutekällaren i Visby. Jag har gått den långa vägen och till sist hamnade jag i baren på Surfers där jag lärde känna Mymlan, säger han.

Då var Mymlans pappa en av delägarna men 2006 tog hon själv över driften tillsammans med två kompisar och passade samtidigt på att byta ut menyn och sätta den sichuanska maten i fokus.

  • Jag har jobbat på restauranger både utomlands och här hemma, ofta på ställen med just asiatisk mat. Bland annat hos Videgård på Halv trappa plus gård, säger Mymlan.
Annons
Annons
Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1

**Tanken var att kompisgänget **skulle driva Surfers i några år och sedan dra vidare. Men i stället bestämde Mymlan och Jonathan att de skulle ta över. Satsa på riktigt.

  • Det var dags, säger Jonathan som då hade varvat restaurangjobbet med en hel del skidåkning och åtskillig tid på Bali bland surfvågorna.
  • Men senast jag var på Bali insåg jag att jag var bland de äldsta. Dessutom har jag fått problem med ryggen, och det går inte att kombinera med skidåkning och surfing. Därför föll det sig väl när Mymlan frågade om vi skulle ta över, säger han.

Redan när de tog över 2010 pratade de om en systerkrog i Stockholm. Nu fem år senare har tankarna förverkligats. Att konkurrensen i Stockholm är stor var aldrig något som de oroade sig för.

  • Nej, jag tror faktiskt att det är svårare att överleva i Visby, och just det stärkte oss i tron att vi skulle klara oss även här, säger Mymlan.

Och så blev det. De har fått ett varmt välkomnande. Konceptet med sichuankök i färgstark surfersmiljö fungerar lika bra på fastlandet som ”hjemme på öjn”.

Foto: Tomas Oneborg
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons