Annons
X
Annons
X

”Visar hur farligt det skulle vara med SD vid makten”

Sveriges miljöminister Karolina Skog (MP) reagerar starkt på Sverigedemokraternas kritik mot SMHI:

– Ord spelar roll. De visar hur farligt det skulle vara om SD fick möjlighet att styra över myndigheter, säger Karolina Skog till SvD.

Klimathotet
[object Object]
– Det skulle ha direkt bäring på vår nationella säkerhet, säger miljöminister Karolina Skog (MP) om SMHI skulle monteras ned. Foto: Janerik Henriksson/TT

Sverigedemokraterna anser att SMHI ägnar sig åt tendentiös opinionsbildning och har för stort fokus på de värsta framtidsscenarierna. Därför vill SD reducera anslaget med elva miljoner kronor.

Det har fått miljöminister Karolina Skog att reagera. Hon säger att hon generellt är oroad över trenden att politiker tar avstånd från vetenskap och evidens.

– Det här är ännu ett exempel på budbärare för faktaresistensen. Det är direkt farligt att de insinuerar att SMHI ägnar sig åt spekulationer och propaganda, säger Karolina Skog till SvD.

Annons
X

Det skulle ha direkt bäring på vår nationella säkerhet.

SMHI (Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut) är expertmyndigheten under Miljö- och energidepartementet som står på tre ben: meteorologi, hydrologi samt oceanografi. Sedan 1975 finns myndigheten i Norrköping.

Martin Kinnunen, Sverigedemokraternas miljöpolitiska talesperson, säger till Alltinget att SMHI lägger för stor vikt vid att opinionsbilda.

– Forskningen används till opinionsbildande verksamhet. Man har ett syfte, inte att ta fram kunskap, utan att skapa opinion, säger han.

Miljöminister Karolina Skog (MP) håller inte alls med:

– Det visar att de är beredda att skära bort finansieringen om det rör något som de ogillar. Det skulle innebära att det skulle bli omöjligt att fatta nödvändiga beslut i en fråga som ligger väldigt högt på ordningen. Stefan Löfven har flera gånger betonat att klimatutmaningen är vår tids ödesfråga, säger Karolina Skog.

Det är en välskött myndighet med gott internationellt renommé.

Regeringen satsade i höstens budget nästan 13 miljarder på klimat- och miljösatsningar de kommande fyra åren.

Språkbruket från SD är är stötande enligt miljöministern:

– Jag är generellt oroad över trenden att politiker tar avstånd från vetenskap och evidens. Det visar hur farligt det är när uppfattningar blir normaliserade, säger Karolina Skog.

Vad skulle hända om SMHI monterades ned?

– Det skulle ha direkt bäring på vår nationella säkerhet. Jag är oroad. Orden från SD visar hur farligt det skulle vara om partiet fick möjlighet att styra över myndigheter, säger Karolina Skog.

Hur är din relation till SMHI?

– Jag har mycket kontakt med dem. Det är en välskött myndighet med gott internationellt renommé. Man uppfyller viktiga funktioner, säger Karolina Skog.

Annons

– Det skulle ha direkt bäring på vår nationella säkerhet, säger miljöminister Karolina Skog (MP) om SMHI skulle monteras ned.

Foto: Janerik Henriksson/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X